Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kampanj för skilsmässobarn gav Barnavårdsföreningen i Finland titeln Årets förbund

Från 2018
Barn med texten Se Mej målad i ansiktet.
Bild: Se Mej / Barnavårdsföreningen

Barnavårdsföreningen i Finland har utsetts till Årets förbund för sin kampanj att uppmärksamma barnen vid svåra skilsmässor.

År 2017 bedrev föreningen kampanjen Se mej! för att rikta fokus på barnen i situationer där separationer leder till utdragna vårdnadstvister.

Enhetschef Anne Bjaerre vid Barnavårdsföreningen säger att det lätt glöms bort att barn har rätt till båda föräldrarna även efter en skilsmässa.

- Det är en bra sak att pappor numera deltar mera i barnens liv, men det blir också mer bråk än förr vid skilsmässor enligt min erfarenhet, säger Bjaerre.

Bjaerre betonar att många föräldrar gör allt rätt med tanke på barnen och att kampanjen riktar sig till dem som får problem vid separation.

"Det blir vanligare med förfrämligande"

Enligt Bjaerre går den ena föräldern ibland aktivt in för att utesluta och även smutskasta den andra föräldern vid skilsmässa.

- Barn blir i värsta fall utsatta för förfrämligande vid skilsmässor. Men även ett litet barn känner intuitivt att den tillhör båda föräldrarna så detta påverkar självkänslan på ett negativt sätt, säger Bjaerre.

Enligt prismotiveringen har Barnvårdsföreningen genom kampanjen lyckats väcka diskussion om ämnet och på så sätt ökat medvetenheten om det.

Anne Bjaerre, barnavårdsföreningen
Bildtext Anne Bjaerre, Barnavårdsföreningen
Bild: Yle/Cecilia Heikel

- Det finns föräldrar som sätter sitt eget intresse lite för mycket framför barnets intresse. Det kan handla om sårade känslor med inslag av hämnd. Pengar är ofta inblandadade, säger Bjaerre och tillägger att dylikt agerande hotar att växa sig till ett folkhälsoproblem.

Vandringspriset Årets förbund delades nu ut för tredje gången av Svenska studieförbundet för att lyfta upp det värdefulla arbete som görs i de finlandssvenska förbunden.

Barnavårdsföreningen har under många år drivit mångsidig och målinriktad verksamhet för barn och familjer.

Diskussion om artikeln