Testa linser i alla färger – de är goda och mättande smakbärare i många olika rätter
Linser går fort att koka och man kan kalla dem snabbmaten bland baljväxterna. De är ett bra alternativ för den som vill äta mindre kött.
Vi har odlat linser i 13 000 år, tillsammans med korn är de vår allra äldsta gröda. Linser är väldigt vanliga som bas i maträtter i Afrika och Asien. Precis som andra baljväxter är linser lättodlade.
Linser binder kväve i jorden och behöver inget extra gödningsmedel utan förbättrar istället den jord de växer i.
Olika linser till olika rätter
De vanligaste sorterna är röda, gröna, beluga och Du Puy. Röda linser passar bäst till soppor och till tjocka indiska linsgrytor, eftersom de blir mosiga och sönderkokta.
Gröna linser passar bra i grytor och linsburgare. Beluga och Du Puy har mer smak än andra linser och behåller också formen bättre. De passar därför bra som tillbehör eller i sallad.
Belugalinser är lite av en lyxlins, som man kan göra en ”vegetarisk belugakaviar” av, eftersom de håller formen så bra.
Linser är smakbärare
I sig själva har linserna inte speciellt mycket smak, men de suger åt sig bra av kryddor och andra grönsaker.
Ett tips är att koka linser med lite grönsaksbuljong eller helt enkelt lägga ner en lök i klyftor, en selleristjälk och en morot i grytan. Linser fungerar som smakbärare.
Linser är snabbmaten bland baljväxterna
Röda linser tar bara tio minuter att koka och de andra sorterna blir klara på 30-40 minuter, så man kan betrakta linser som snabbmaten bland baljväxterna. Till skillnad från bönor behöver linser inte blötläggas förrän de kokas.
Linser mättar bra
Proteininnehållet i linser är lika bra som i andra baljväxter, omkring elva procent. Linserna innehåller i stort sett fullvärdigt protein med alla de essentiella aminosyrorna.
Äter man linser tillsammans med spannmål som ris, pasta eller bröd får man i sig ett fullvärdigt protein som motsvarar det man får från kött, fågel eller fisk. Eftersom linserna även innehåller mycket kostfiber mättar de bra.