Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Premiär för riksdagens första bokklubb: ”Det är viktigt att vi läser samtida finländsk litteratur”

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 19:58.
Outi Alanko-Kahiluoto
Bildtext Riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto har tagit initiativet till en bokcirkel i riksdagen.
Bild: Aleksis Salusjärvi

När riksdagsledamöterna i Finlands riksdag träffas för första gången till bokträff idag står Juha Hurmes Finlandiaprisade roman Niemi på schemat.

Juha Hurmes roman väckte som känt en del debatt också i riksdagens korridorer i december ifjol, inte minst efter att Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) tog åt sig av Hurmes tal på Finlandiaprisutdelningen där Hurme gav en eloge till ett flertal finlandssvenska författare som gjort ett bestående intryck på honom. Sitt tal avslutade Hurme med att uppmana alla att lära sig svenska.

Riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) är initiativtagare till riksdagens nystartade bokcirkel och hon skrattar till när jag undrar om Sampo Terho kommer att delta i bokcirkeln för att diskutera Juha Hurmes roman:

- Jag vet inte om Sampo Terho kommer att delta i bokcirkeln, men däremot kommer hans partikamrat, riksdagens talman Maria Lohela att delta. Hon har också lovat att vara viceordförande i vår bokklubb.

Riksdagens första bokklubb någonsin

Bokcirkeln är öppen för alla riksdagsledamöter och för folk som jobbar i riksdagen, och Outi Alanko-Kahiluoto säger att ungefär trettio riksdagsledamöter hittills har anmält intresse för att delta i bokträffarna som kommer att ordnas två gånger per session.

Under bokträffarna kommer den aktuella författaren själv att vara på plats för att berätta om sitt verk och för att svara på frågor.

Juha Hurmeen kirja Niemi
Bildtext Juha Hurmes Finlandiaprisade roman Niemi är den första bok som riksdagens bokklubb tar sig an.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Men, hur kommer det sig att Outi Alanko-Kahiluoto fick för sig att starta en bokcirkel i riksdagen?

- Det är någonting jag velat göra under en längre tid. Egentligen är det konstigt att vi inte haft en bokcirkel i Finlands riksdag förut. Det här är den första bokcirkeln någonsin. I Sverige har man haft en bokcirkel i riksdagen redan under en lång tid.

Outi Alanko-Kahiluto har en bakgrund som litteraturvetare och -forskare innan hon för tio år sedan blev invald i Finlands riksdag, och hon upplever att litteratur är något hon inte kan vara utan:

- Jag tycker det är viktigt att läsa eftersom litteraturen öppnar dörrar till olika kulturer. Det ger en också bättre möjligheter att försöka förstå människor som inte lever i samma situation som du själv. För oss riksdagsledamöter är det också viktigt att visa att vi uppskattar våra författare och den litteratur som de skapar i vår tid.

Enligt Outi Alanko-Kahiluoto är det av största vikt att riksdagsledamöter också läser annat än lagförslag, protokoll, utredningar och utlåtanden:

- Litteraturen ger perspektiv på vår tid. Juha Hurmes roman Niemi handlar till exempel i hög grad om det finska språket. I Hurmes bok är det finska språket en hjälte och han berättar en hjältehistoria om det finska språket som mot alla odds överlevt till våra dagar.

Också finlandssvenska författare på läsagendan

Bokcirkeln kommer att vara flerspråkig och man strävar efter att också läsa böcker som är skrivna på svenska.

Outi Alanko-Kahiluoto lyfter fram finlandssvenska författare som Kjell Westö, Monika Fagerholm och Merete Mazzarella vars böcker också finns översatta till finska.

Tanken är att riksdagsledamöterna tillsammans ska välja vilka böcker de vill läsa.

- Nästa gång kanske vi läser poesi, konstaterar Outi Alanko-Kahiluoto.

Riksdagshuset i Helsingfors fotat rakt framifrån i kvällsljus.
Bildtext Riksdagshuset i Helsingfors.
Bild: Mostphotos

Riksdagsledamöterna som läsande förebilder

Idag talas det mycket om att barn och unga läser allt mindre, men också vuxna anser sig ha allt mindre tid för läsning – kanske riksdagsledamöterna på det här sättet kan inspirera folk att läsa?

- Det är mycket viktigt att vi som riksdagsledamöter visar att vi uppskattar litteratur och kultur och att vi uppskattar våra författare. Det räcker inte med att läsa papper till olika möten, vi måste också läsa litteratur, säger Outi Alanko-Kahiluoto.

- Varje människa behöver en väg att komma bort från sig själv och för mig har litteraturen alltid varit en väg till andra människor och andra miljöer. Om du till exempel lever i en besvärlig situation hjälper litteraturen dig att orka mer. Isynnerhet då är det viktigt att du har en möjlighet att gå till en annan verklighet.

Hur mycket hinner Outi Alanko-Kahiluoto läsa själv?

- Jag skulle vilja hinna läsa mycket mer än jag gör. Men jag försöker läsa en halvtimme varje dag. Jag lyssnar också på ljudböcker och läser e-böcker när jag sitter i metron eller i bussen. Jag har oftast 3-4 böcker på gång samtidigt. Jag läser hela tiden!

Lyssna på intervjun med Outi Alanko-Kahiluoto:

Outi Alanko-Kahiluoto om riksdagens bokklubb

8:00

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln