Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kung Carl XVI Gustaf ändrar Svenska Akademiens stadgar

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 16:55.
Carl XVI Gustaf.
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Kung Carl XVI Gustaf säger i ett pressmeddelande att man gör en komplettering i stadgarna gällande utträde ur Svenska Akademien.

- Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran, skriver kungen i pressmeddelandet.

- Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde, säger han vidare.

Akademiens stadgar innehåller inga regler om förutsättningarna för utträde på egen begäran, vilket Akademien har ansett hindra inval av nya ledamöter efter dem som inte längre deltar i arbetet.

Stadgarna har varit oförändrade sedan 1780-talet.

Kung Carl XVI Gustaf är Akademiens högsta beskyddare och det är formellt sett är han som godkänner nya ledamöter samt val av ständig sekreterare.

Krisen fick sin början ifjol

Krisen vid Svenska Akademien fick sin början i fjol då aderton kvinnor avslöjade att de utsatts för sexuella trakasserier, övergrepp och regelrätta våldtäkter av mannen som kallas Kulturprofilen.

Övergreppen ska ha ägt rum åren 1996 till 2017 bland annat i de lägenheter som Akademien äger.

Krisen förvärrades för knappt två veckor sedan när tre ledamöter, Kjell Espmark, Klas Östergren och Peter Englund, lämnade sitt uppdrag.

Förra veckan lämnade ledamöterna Sara Danius och Katarina Frostenson Akademien.

Nu finns endast elva ledamöter kvar av ursprungliga aderton.

Källor: Hovets pressmeddelande, SVT

Diskussion om artikeln