Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världens bästa tennisspelare blir bara äldre och äldre – 19-årige Ruusuvuori drömmer om att klättra i rankingen lika snabbt som mentorn Nieminen

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 14:36.
Emil Ruusuvuori.
Bildtext Emil Ruusuvuori hör till den finländska tennisens framtidshopp.
Bild: Lehtikuva

Då Jarkko Nieminen för snart 20 år sedan inledde sin proffskarriär tog det bara två år för honom att slå igenom. Emil Ruusuvuori förväntas bli Finlands nästa toppspelare men för honom blir vägen tuffare.

Ännu för tio år sedan var herrtennisens toppspelare klart yngre än idag. Medelåldern bland världens tio högst rankade tennisspelare har ökat från 24 år till 28,5 år. Det är ganska mycket det.

Några av killarna som hörde till elitspelarna redan för ett decennium sedan hänger fortfarande kvar på världstoppen. På den färskaste rankinglistan består tätduon av Rafael Nadal och Roger Federer, precis som för tio år sedan.

Nadal fyller snart 32 medan den evigt unge Federer redan har 36 år på nacken.

Men det handlar inte enbart om dessa två. I tennis, liksom i många andra grenar också, har medelåldern vuxit då man blivit bättre på att hålla kroppen i skick.

Det här innebär att mångas karriär har blivit längre och att mängden duktiga spelare har ökat. Det blir bara trängre på världstoppen.

Ruusuvuori i Nieminens fotspår

Då Jarkko Nieminen för snart 20 år sedan inledde sin proffskarriär tog det bara ett par år för honom att slå igenom och nå Grand Slam-nivån. Nieminen hade knapp hunnit fylla 20 då han rankades bland de 100 bästa spelarna i världen.

Idag är Nieminen Finlands Davic Cup-kapten och mentor för storlöftet Emil Ruusuvuori.

19-årige Ruusuvuori ligger på 586:e plats i ATP-rankingen och drömmer om att kättra lika snabbt som Nieminen, även om han vet att vägen till toppen är kanske svårare än någonsin förr.

– Jarkko skuttade jättesnabbt till topp100. Det är bara få som klara av det, säger Ruusuvuori.

– Visst är det något som jag drömmer om, men jag har inte bråttom. Medelåldern på de 100 högst rankade spelarna ligger ju omkring 27 år.

Emil Ruusuvuori.
Bild: Lehtikuva

Ruusuvuori inledde sin proffskarriär i början av året och menar att han har gott om tålamod att lägga grunden för en lång proffskarriär.

– Min första säsong bland vuxna är ett år då jag i första hand vill samla erfarenhet och lära mig.

Innan flytten till proffsturnén var Ruusuvuori en av världens bästa juniorspelare. Han var van att vinna, ibland utan att behöva svettas alltför mycket.

– Under juniortiderna kom jag ibland undan ganska lätt. Sådant händer inte längre, nu finns det inga lätta matcher.

Enorm potential

Hur bra kan Ruusuvuori då bli? Det vet såklart ingen, men förutsättningarna är goda.

– Emil är en speciell spelare i det avseendet att han inte har några svagheter, säger Jarkko Nieminen.

Mot Emil kan man egentligen inte lägga upp någon bra strategi.

– Många bra spelare har svagheter som motståndaren kan utnyttja med hjälp av rätt taktik. Men mot Emil kan man egentligen inte lägga upp någon bra strategi.

Den tidigare toppspelaren har under de senaste åren fungerat som mentor för Ruusuvuori och brukar sparra honom de gångerna som Ruusuvuori är hemma i Helsingfors.

– Han har bra slag och är duktig på att ändra bollens riktning. Dessutom tar han bollen tidigt och kan hålla ett högt tempo.

Under de senaste månaderna har Ruusuvuori tagit flera förhållandevis tuffa skalper. De största framgångarna har kommit i hemmahallen i Tali.

I november skrällde han genom att vinna Futures-turneringen Tali Open och i för en dryg vecka sedan avgjorde han Davis Cup-mötet mot Litauen genom att slå den över 350 placeringar högre rankade Laurynas Grigelis.

– Jag vill inte säga att det skulle finnas något tak på hur högt Emil kan nå. Han är en jämn och mångsidig spelare. Han kan såklart bli bättre på allting men som jag sade så har han inga stora svagheter. Det är en bra grund att bygga på, säger Nieminen.

Mer om Emil Ruusuvuori och hur han har fått hjälp av Jarkko Nieminen i Sportmagasinet. Onsdag 18 april, klockan 19, Yle Fem och Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt