Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinnliga e-sportare: Döds- och våldtäktshot vardag i spelvärlden

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 08:48.
Lillie Klefelt och Oliva Mattsson från Female Legends
Bildtext Lillie Klefelt och Liza Lind driver tillsammans organisationen Female Legends. Genom sitt arbete vill de skapa en tryggare miljö för kvinnor inom e-sporten.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Vid Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors erbjuder man sedan 2015, som enda skolan i Finland, e-sport som en fritt valbar kurshelhet. I dag är det sammanlagt 51 stycken som e-sportar på Prakticum, varav endast en är kvinna. I tisdags fick skolan besök av den svenska organisationen Female Legends, som föreläste om sitt arbete för att göra spelvärlden mera jämlik.

E-sport, eller elektronisk sport, är en starkt växande industri som även har fått fotfäste i Finland på senare år. Enligt vissa kanske dataspelande inte kan räknas som en sport - men såväl Olympiska kommittén som försvaret och skattemyndigheten har gett den sitt erkännande.

När man hör talas om e-sport så ser kanske många framför sig ett gäng killar som sitter i timmar framför en stor skärm och spelar dataspel. Den här stereotypen är delvis befogad - spelvärlden är fortfarande rätt mansdominerad. Finns det utrymme för kvinnor i spelvärlden?

Grabbig kutym

Karl Ögland, stöd- och resurslärare vid Prakticum, är initiativtagare till e-sportlinjen. Ögland tror att det hårda klimatet på nätet är en stor orsak till att flickor blir bortskrämda.

- Jag tror inte att flickorna vågar komma fram eftersom den här miljön är så grabbig. Det finns nästan inga vuxna i den här världen så därför finns det inga vuxna värderingar. Det är en miljö som är väldigt homofobisk, rasistisk och kvinnoförnedrande.

Stöd-och resurslärare Karl Ögland.
Bildtext Karl Ögland är initiativtagare till e-sportutbildningen vid Prakticum.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

- Jag har en kvinnlig kompis som spelar Counter Strike. Det tog inte många sekunder förrän hon blev kallad könsord och sedan dumpades hennes fullständiga namn, hemadress, telefonnummer och arbetsplats i chatten. Har man en sådan miljö emot sig så är det inte så roligt och då tappar man lätt lusten att spela.

Han berättar att han har bjudit in Female Legends till Prakticum för att lära studerande om vikten av gott nätbeteende.

- Vi spelar inte bara spel här, för det behöver de inte hjälp med. Men de behöver hjälp med saker som lagkänsla, lära sig kommunicera och respektera sina motståndare. Det är därför vi har bjudit in Female Legends för de ska förstå hur man uppför sig, säger Ögland.

Man ska komma ihåg att det här är inte en killgrej, utan tjejer spelar också. Men de behöver oftast mera uppmuntran och bekräftelse så att de kan känna sig säkra och trygga. Många av de tjejer vi kommer i kontakt med har fått frågan, “vad är det för fel på dig?” Så man får försöka uppmuntra flickorna att ta för sig och se till att pojkarna släpper den här grabbiga kutymen.

Ögland betonar att man försöker lyfta fram problemet inom utbildningen och föra en aktiv dialog med studerande.

Vi försöker lyfta fram de här frågorna och diskutera med studerandena, för att göra dem medvetna om problematiken. Vi bjuder också in kvinnliga föreläsare för att visa att det även finns kvinnor som spelar. Det här får studerande att reflektera och inse att det inte bara är något för pojkar.

“Kön har ingen betydelse inom den här grenen”

Enligt Joonas Kapiainen på Suomen elektronisen urheilun liitto, SEUL ry har det på senare år skett en förändring i flickors dataspelande.

Inom e-sporten är männen i majoritet eftersom dataspelande sedan länge har varit ett mera accepterat intresse och tidsfördriv för män än för kvinnor. Kvinnors intresse av digitalt spelande ligger dock väldigt nära männens och det fortsätter att öka, säger Kapiainen.

Kapiainen anser inte att spelvärlden är endast männens värld.

- Spelkulturen är öppen även för kvinnor och den förändras hela tiden i takt med att mediafostran ökar. Man har sett ett uppsving i antalet kvinnor som deltar i olika nätspelssammanhang och även antalet kvinnliga deltagare i finländska nätspelsevenemang har ökat markant, vilket bidrar till att skapa en mer jämlik miljö, säger Kapiainen.

- Utmaningen för kvinnor tidigare har varit att accepteras i sociala, mansdominerade nätspelssammanhang. Det här håller också på att ändras och inom e-sporttävlingar i Finland tävlar kvinnor jämsides med män eller transpersoner. Kön har ingen betydelse inom den här grenen.

“Flickor kan ju också spela”

Kalevi Rinne studerar e-sport på Prakticum och har spelat dataspel ända sedan han var liten. Han håller med om att klimatet på nätet är ganska hårt, speciellt för flickor.

- Jag har stött på väldigt mycket negativ stämning på nätet. Det finns alltid många som vill irritera andra och det stör mig. Jag tycker att flickor ofta blir mer kritiserade och möter lite mera hat, säger Rinne.

Kalevi Rinne sitter framför en dator.
Bildtext Kalevi Rinne studerar e-sport vid Prakticum. "Jag tycker att flickor ofta blir mer kritiserade och möter lite mera hat", säger han.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

I Kalevis lag spelar e-sportutbildningens enda flicka. Det här har gjort att stämningen ändrats, menar han.

- I mitt lag finns det en flicka och det har gjort att stämningen är mindre manlig. När vi spelar tillsammans och någon av motståndarna säger något till henne så säger vi alla emot och tar henne i försvar. Flickor kan ju också spela, det är inte något fel med det.

Kasper Hagman-Chafei har också spelat ända sedan han var liten och ser på e-sportande som vilken sport som helst.

- Jag ser det absolut som en sport men inte som en idrott. Speciellt lag är jätteviktigt inom e-sporten och eftersom jag har tränat handboll så förstår jag den logik man behöver som lagspelare, säger han.

E-sportstuderande Kasper Hagman-Chafei.
Bildtext Kasper Hagman-Chafei anser att e-sportandet har gjort honom mera utåtriktad.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

Hagman-Chafei anser också att e-sportandet har gjort honom mer socialt utåtriktad som person.

- Många tror att man är asocial och bara sitter framför datorn men jag ser det tvärtom. Jag talar varje dag med många människor som jag aldrig har träffat tidigare via voice chat. Jag har mött en massa vänner via e-sporten som nu är mina vänner på riktigt och jag träffar dem i verkliga livet.

Female Legends vill inkludera flickor i spelvärlden

På tisdagen besökte Liza Lind och Lillie Klefelt från Female Legends Prakticums e-sportstuderande. Female Legends är en svensk ideell organisation som startade 2016 med målet att göra miljön inom e-sporten tryggare och jämlikare för kvinnliga spelare. I deras idealvärld kan kvinnor utöva sitt intresse utan att riskera att bli utsatta för sexuella trakasserier och näthat.

Inför den till största delen manliga åhörarskaran berättade de om vad de gör för att inkludera kvinnor i spelvärlden, men även om hur man som kvinnlig spelare kan bli behandlad på nätet.

- När vi är ute och föreläser och talar med folk så märker vi att många inte förstår vidden av problemet eller hur grovt det är. Tjejer som spelar varje dag får höra riktigt grova kommentarer eller får stötande bilder skickade till sig. Folk blir oftast chockade när de hör hur vanligt det här är, berättar Lind.

Grundarna av Female Legends
Bildtext Lillie Klefelt och Liza Lind höll ett föredrag för e-sportstuderande vid yrkesinstitutet Practicum. De arbetar för att göra spelvärlden mera jämlik.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

- Vi vet att tjejer oftast är lite försiktigare när det kommer till e-sport och klimatet på nätet är ganska hårt. Tjejer är mera utsatta på ett annat sätt och råkar ut för mera sexuella trakasserier. Därför har vi skapat Female Legends för att ge tjejer en möjlighet att nätverka och träffas under trygga omständigheter.

Lillie Klefelt berättar att hon har utsatts för både döds- och våldtäktshot. Hennes sätt att tala om det vittnar om en härdad spelare.

- Jag spelade mycket Counter Strike när jag var yngre och under den tiden var det som värst. Men jag lade det inte på minnet, det var ju sådana saker som hände flera gånger i veckan, säger hon.

Female Legends fick sin start då Lind och Klefelt träffades under ett spelläger som handlade om värdegrundsarbete och normer. Det var här som de började ifrågasätta saker som varför flickor är mer försiktiga i sitt spelande eller varför det finns så få kvinnliga spelare på professionell nivå inom e-sporten, berättar Lind.

- Vi tyckte att vi borde göra något åt det här. Det är ju lite märkligt att det finns så få professionella spelare som är kvinnor eftersom det inte spelar någon roll vilka fysiska förutsättningar man har inom e-sporten. Alla kan spela tillsammans oavsett om du är flicka eller pojke, eller till exempel har en funktionsnedsättning.

Klefelt tror att spelvärlden tidigare har erbjudit en sorts frizon för pojkar som har känt sig socialt missanpassade.

- Det finns många spelare som har haft svårigheter att passa in i olika sociala sammanhang, eller som kanske inte hade så mycket kompisar i skolan och är lite rädda för tjejer. Jag tror att de har upplevt spelandet som sin egen frizon där de kan vara ifred och göra sin grej. Det de inte förstår är att det här också är flickors grej. Det har inget med kön att göra utan alla sitter i samma båt.

En grupp e-sportstuderande sitter koncentrerat och lyssnar på när Female Legends håller föredrag. I förgrunden finns utbildningens enda kvinnliga studerande.
Bildtext Bland e-sportstuderande vid Prakticum finns endast en flicka.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

Under sin föreläsning vid Prakticum lyfte Lind och Klefelt fram det faktum att flickors spelande avtar i tonåren. Det här beror enligt Lind på såväl dåligt nätklimat som på vilka förväntningar det finns på flickor.

- Vi vet att flickor har högre krav på sig när det kommer till skolan, man lägger mer tid på studier och att upprätthålla sina sociala relationer. I dag är det fortfarande mer okej för en kille att sitta ensam hemma och spela än det är för en tjej. Då ses man plötsligt lite som ett samhällsproblem och det ifrågasätts varför man inte är ute och träffar sina kompisar. Så är det inte för killar, säger Lind.

Tidigare i år fick Female Legends 5,3 miljoner kronor från Arvsfonden för att genomföra sitt projekt “Framtidens e-sport”. Liza Lind berättar att projektets ändamål är att ordna läger, utbilda om e-sport och arbetet ska utmynna i en handbok för hur man kan göra e-sportvärlden mera jämställd.

- Vårt mål är att inte behöva finnas. Vi vill att framtidens e-sportvärld ska vara jämställd och att flickor och pojkar får ta lika mycket plats. Men tills dess jobbar vi vidare med inkludering, att alla ska känna sig välkomna och att klimatet på nätet ska förbättras, säger Lind.

Diskussion om artikeln