Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson med stort självförtroende mot sommaren: ”I år är det inte EM-gränsen som är viktig utan själva tävlingen”

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 19:16.
Camilla Richardsson på läger i Arizona - Spela upp på Arenan

Camilla Richardsson förbereder sig för friidrottssäsongen genom att träna på hög höjd i Arizona i USA. Nya tränaren Jukka Keskisalo ska hjälpa henne nå EM-framgång.

På sommaren arrangeras friidrotts-EM i Berlin. För hinderlöparen Camilla Richardsson är tävlingarna i augusti säsongens solklara mål nummer ett.

– Gränsen 9.55 på hinder är kanske inte så jättehård för mig. I år så är det inte gränsen som är viktig utan själva tävlingen. Jag har alla sorters möjligheter att nå final och om jag gör det så får vi se vad jag kan åstadkomma där, säger Richardsson som strålar stort självförtroende.

De senaste sex veckorna har Richardsson tränat i Arizona på drygt 2000 meters höjd.

– Det har gått jättebra här. Jag har varit här över sex veckor så jag börjar bli van med höghöjden. Det har gått enligt planerna.

På hösten meddelade Richardsson att hon gått skilda vägar med Guy Storbacka som ansvarat för hennes träning de fyra senaste åren. Istället inledde hon ett samarbete med EM-vinnaren Jukka Keskisalo.

– Vi har gjort en del ändringar i träningsupplägget men långdistansträning är ju sist och slutligen ganska simpelt. Mycket mängd förstås och sedan kör vi intervaller tre gånger i veckan. Jag springer ungefär 150 kilometer i veckan.

Säsongen inleds i Los Angeles

På torsdagen står utomhussäsongens tävlingspremiär på programmet då Richardsson ska löpa 10 000 meter i Los Angeles.

– EM-gränsen 33.20 ligger i bakhuvudet, den går jag in för och så håller det så länge det håller, skrattar Richardsson.

– 10 000 borde gå ganska bra när man kommer ner härifrån, farten borde kännas lätt i alla fall i början. Jag kör hellre med 10 000 än med hinder. Det är onödigt tidigt för det, vi inte kört sådan fart som krävs för att vara vass på hinder.

Hinderlöpningen kommer alltså igång först senare, men en målsättning för sommaren finns det redan.

– Jag tycker att 3000 meter slätt gick så pass bra i hallen (9.13,44) att jag nog borde klara av att kapa en 5-10 sekunder från mitt hinderrekord (9.41,73) om jag får till det i nåt lopp, förhoppningsvis blir det i EM.

Diskussion om artikeln