Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stämningar från Douma: "Om man säger fel sak kan man råka väldigt illa ut"

Från 2018
Den syriska militären bombar Dhouma  7.4.2018.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Den syriska staden Douma är för tillfället mest känt som skådeplatsen för en misstänkt kemvapenattack för en dryg vecka sedan. De som ska utreda attacken har inte fått äntra staden, men det har däremot journalisten Stefan Borg fått göra.

Utredningarna har knappt kunnat komma igång kring den misstänkta kemvapenattacken som utfördes i Douma i början av april. Minst 70 personer uppges ha mist livet i händelsen.

Den FN-expertgrupp som skall undersöka om attacken med kemiska stridsmedel faktiskt har ägt rum har fortfarande inte fått komma in i Douma.

Det har däremot en grupp journalister fått göra. Bland dem fanns Stefan Borg, utrikesreporter för Sveriges TV4.

Stefan Borg, fotograferad på en filmpremiär i Stockholm.
Bildtext Stefan Borg.
Bild: All Over Press/IBL Bildbyrå/Charlotte Brunzell

Borg berättar att journalisterna släpptes av i närheten av platsen där gasattacken ska ha skett.

- Vi kunde röra oss ganska fritt så vi började själva fråga oss fram, leta, fråga människor, var ligger den här byggnaden? Efter ungefär tio minuter kom vi fram dit. Där fanns inga avspärrningar, det såg ut precis som vanligt, det bodde folk i huset. Jag kände igen fasaden från bilder som jag har sett tidigare från den här händelsen.

Borg säger att han träffade en ung man som hade överlevt attacken.

Mannen hade förlorat sin gravida hustru, sina syskon och sin mamma i attacken. Pappan hade överlevt eftersom han inte var i byggnaden när attacken inträffade.

Invånarna kanske inte berättar vad de vet

Att prata med folk i Douma är inte särskilt enkelt just nu. Borg förklarar att invånarna inte nödvändigtvis berättar vad de vet eller vad de tror.

Den syriska regimen har pekats ut som skyldig till den misstänkta kemvapenattacken, men de som bor i Douma säger att det är den islamistiska rebellgruppen Jaish al-Islam som ligger bakom.

Men invånarnas uttalanden kan bero på att de inte har samma yttrandefrihet som vi har i Norden.

- Om man säger fel sak så kan man råka väldigt illa ut, därför var det inte att förvänta att de skulle peka ut någon annan än rebellsidan. Det behöver inte betyda att det faktiskt är på det sättet.

En väg kantad med bombskadade byggnader i Douma i Syrien.
Bild: All Over Press/STR

Borg understryker att han inte kan säga vem som är skyldig till attacken eftersom han besökte staden endast en kort tid och han kunde endast prata med några människor om händelserna.

- De beskrev det som att det var ungefär som när man skruvar upp en gastub, och det här pysande ljudet som när gas kommer ut, vilket skrämde alla och fick dem att springa ut. Men exakt hur gasen har kommit dit, det kan jag inte svara på, vi var inte där tillräckligt länge, jag pratade inte med tillräckligt många personer.

Än så länge inga kemvapenundersökningar

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, har försökt ta sig in i staden för att utreda om det verkligen var fråga om en kemvapenattack som inträffade i början av april.

På onsdagen har de inte ännu fått inleda sitt jobb i staden.

En säkerhetsstyrka från FN var i Douma på tisdagen och rekognoserade, med då uppstod det skottlossning.

Stefan Borg säger att han har endast knapphändiga uppgifter om vad som egentligen hände.

OPCW:s högkvarter i Haag, Nederländerna.
Bildtext OPCW:s högkvarter i Haag, Nederländerna.

- Det ska ha uppstått någon form av skottlossning, människor ska ha varit framme vid FN-styrkan, endera för att få hjälp eller om det var en demonstration mot USA och de allierades insatser i Syrien.

Händelsen har försenat OPCW:s insats och det är oklart när gruppen kan börja utreda attacken.

Onödig attack?

Tillsvidare är det alltså obekräftat att det var den syriska regimen som utförde den misstänkta kemvapenattacken mot Douma. Det som kan få ett litet frågetecken att uppstå är att Syrien och Ryssland hade kunnat ta makten över staden i vilket fall som helt inom några dagar.

- Den syriska armén med stöd av Ryssland hade ett väldigt starkt övertag och de hade garanterat tagit Douma inom kort, utan att ha tagit till eventuella kemiska stridsmedel.

Rök stiger från Douma efter en attack mot staden i april 2018.
Bildtext Bild från Douma den 7 april, dagen då den misstänkta kemvapenattacken ägde rum.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Nu är i varje fall Douma och östra Ghouta erövrade, men Borg säger ändå att det kan uppstå oroligheter.

- Så sent som i dag hörde jag att det kan finnas enstaka rebellkrigare kvar i området, de kan fortfarande ställa till med problem eller skapa konflikter. Det är ett stort område, man har inte hunnit söka igenom alltihop fullständigt, så det kan finnas risk för att det uppstår i varje fall begränsad strid på sina ställen.

Diskussion om artikeln