Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spekulationer i riksdagen och i pressen: Planerar Hjallis Harkimo ett nytt parti?

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 06:14.
Harry Harkimo fotograferad i riksdagen.
Bildtext Har han ett nytt parti i tankarna? Det förekommer spekulationer om att en ny politisk rörelse håller på att födas.
Bild: Lehtikuva

Enligt vad Helsingin Sanomat erfar kan en ny politisk grupp se dagens ljus inom kort. Om allt går enligt planerna kan gruppen ställa upp kandidater i riksdagsvalet om ett år.

HS skriver att flera personer kan tänkas ligga bakom den politiska rörelsen, men det är två namn har figurerat mest i de rykten som finns. De är samlingspartisten Harry ”Hjallis” Harkimo och socialdemokraternas tidigare partisekreterare Mikael Jungner.

Harkimo vill inte kommentera, men enligt information som Yle har fått tag på ska han ge någon form av information om saken på torsdag eftermiddag.

Mikael Jungner.
Bildtext Mikael Jungner säger till Yle att han uttalar sig om saken tidigast under veckoslutet.
Bild: Pekka Tynell /YLEISRADIO

Jungner säger till HS att han inte har för avsikt att grunda ett nytt parti, men han dementerar däremot inte att han skulle planera en ny politisk rörelse.

Han säger till tidningen att han vill förnya beslutsfattandet så att det sker via en öppen dialog där alla finländare får vara med.

Jungner medger att han har diskuterat saken med Harkimo.

Till Yle säger Mikael Jungner att han åtminstone inte före veckoslutet kommer att kommentera saken.

Vård- och landskapsreformerna i fara?

Flera namn har kopplats till planerna och rörelsen tros försöka locka främst inflytelserika, marknadsliberala personer.

Det är Samlingspartiet som verkar hotas av den största läckan till den eventuella nya gruppen. Förutom Harkimo nämns den åboländske lokalpolitikern, fastighetsförmedlaren och tv-kändisen Jethro Rostedt (Saml).

Planerna ska ha fått mogna redan en längre tid, och nu blommar de upp under en tid då just Samlingspartiet har fått kritik från de egna leden i samband med vård- och landskapsreformerna.

Om det politiska rörelsen blir verklighet så kan den eventuellt stjälpa reformerna när riksdagen ska rösta om dem i juni.

Rubricering och bildsättning är ändrad torsdagen 19.4 kl 6.02 så att de fokuserar på Harry Harkimo. Texen är samtidigt uppdaterad med mera av Yles uppgifter om saken.

Diskussion om artikeln