Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Nu står det klart - det blir totalförbud mot uranbrytning i Sverige

Från 2018
En lastbil lastad med sprängsten.
Bild: Mostphotos

Den svenska regeringens förslag om att totalförbjuda uranbrytning har tillräckligt stöd i riksdagen. Sveriges radio rapporterar att Centerpartiet, till skillnad från andra borgerliga partier, har bestämt sig för att rösta ja till förslaget.

– Vi ser ju att det förnybara samhället kommer, och där finns det inte plats för kärnkraft och inte heller för uran, som ju är en smutsig brytning. Så det i kombination gör att vi inte ser någon framtid för det, säger Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl till SR.

Det förekommer ingen uranbrytning i Sverige i dag, men det finns heller inget förbud mot utvinningen. Enligt miljöminister Karolina Skog vill regeringen att det ska bli "glasklart" att det inte är tillåtet att bryta uran i landet.

Skog välkomnar förstås Centerpartiets beslut och säger att det är "oerhört glädjande". Enligt henne innebär det här att invånare i potentiella gruvområden kan andas ut från första augusti.

För att få utvinna uran i Sverige krävs tre separata tillstånd i dag, i enlighet med tre olika lagar och den berörda kommunen måste säga ja till utvinningen.

"Från första augusti kan ett antal orter andas ut"

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna anser att dagens lagstiftning är tillräcklig.

Bland dem påpekas att det inte ens finns företag som överväger uranutvinning i Sverige just nu.

Enligt exempelvis SD riskerar ett totalförbud mot uranbrytning att skada Sveriges anseende som gruvnation.

- Förbjuder man ett grundämne, så kan man förbjuda andra, säger SD:s Mattias Bäckström Johansson till SR.

I Finland förekommer heller ingen uranbrytning idag, men statliga Terrafame har ansökt om att få starta uranutvinning i Talvivaara.

Källor: SR, Yle

Diskussion om artikeln