Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Solbadande donna i papiermaché

Från 2018
Solbadande donna i papiermaché - Spela upp på Arenan

Att göra egna prydnadsföremål är fullt av möjligheter. Valet är ditt eget om form, färg och struktur och det bästa av allt är att du får göra precis som du vill!

Klassikern att använda tidningspapper och tapetklister fungerar lika bra för vuxna som barn, alla kan jobba på sin nivå.

Och för att kunna sätta igång och skapa behöver du:

  • Dagstidningar
  • Tapetklister
  • Plastkärl
  • Järntråd
  • Avbitartång
  • Hobbyfärg
  • Penslar

Det är lika bra att inse från början att det här är ett projekt som pågår under några dagar. Det tapetklisterblöta pappret behöver torka mellan lagren.

Steg 1
Figuren behöver ett skelett och det görs av järntråd. Enklast är att göra det av två längre trådar som tvinnas ihop. Den ena som ett stort O som tvinnas ihop i nedre kant och ändorna av tråden blir ben. Den andra tråden formas som ett litet O, tvinna ihop ändorna som det bildas en liten hals, tvinna fast i det stora O´et och ändorna blir armar. Forma skelettet till rätt ställning.

Steg 2
Riv tidningssidorna i remsor och sätt tapetklister på båda sidor av pappret och fäst runt järntrådsstommen. Fortsätt så alla ytor täcks och jobba upp ett tunt lager. Låt torka.

Steg 3
När basen är torr är det dags att skapa lite kött på benen. Forma till bröst, lår och rumpa. Skapa volym genom att skrynkla pappret och göra fyllighet på valda ställen. Låt torka emellan och upprepa tills den rätta formen är uppnådd. Låt torka.

Steg 4
När kroppen har den rätta formen är det dags att bearbeta ytan. Forma till antydan av anletsdrag, släta ut skrynkligheten på det torkade pappret. Sätt det sista lagret av pappret och släta ut ytan med fingrarna.Låt torka.

Steg 5
Dags för färg! Också här är valet ditt eget, vilka färgkombinationer som används, men vattenbaserade hobby och akrylfärger fungerar fint. Jag målade först hela kroppen vit, klänningen svart och så härliga strumpor på det. Fixade frisyren och ögonen ritade jag med tunn tusch. Klart!

Kvinnafigur gjord i papiermaché.
Bild: YLE / Esa Saari

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln