Sexologen Satu Söderstöm tipsar om hur du hittar din sexuella lust
Hur bra är vi på att berätta för varandra vad vi har för sexuella önskemål? Komikern och journalisten Stan Saanila utmanades i Efter Nio att öva upp sin kommunikation kring sex.
Sexualitet i olika former har aldrig varit svårt för komikern och journalisten Stan Saanila. Alla har naturligtvis roller och vi spelar dem på olika sätt, säger han.
– På det sexuella planet har jag kanske varit onödigt van vid att ta kommando och göra det på mina villkor. Typ, nu blir det intensivt rajtantajtan. Men jag har börjat fundera på om det kunde ske på något annat sätt?
Som de flesta människor har Stan Saanila tyckt att det sexuella är intressant. Efter att han gått på kurs hos sexologen Satu Söderström började han fundera på sex och sexualitet på ett mer nyfiket sätt.
– Jag tycket länge att "sådär kan jag inte göra" eller "dit kan jag inte gå" eftersom folk ser mig på TV. Inte för att det jag var nyfiken på var bisarrt, olagligt eller omoraliskt, men eftersom jag byggt upp en mental bur för mig själv om hur man beter sig som en journalistisk TV profil.
Han har också familj och barn och vill absolut inte läsa påhitt om sig själv i skvallertidningar. Därför tänkte han att man måste vara på ett visst sätt för att inte sticka ut.
Eftersom det var viktigt för Saanila att stupa eller vinna på sina egna meriter, för det han är och inte för det folk går omkring och tror, säger han att han blev onödigt ängslig.
– Men sen tänkte jag att är det här med sex nu sist och slutligen så förbannat märkvärdigt. Folk samlar frimärken, seglar och orienterar. Varför skulle jag då inte kunna fundera på sexualitet och försöka begripa mig på det!
Saanila började fundera på hur mycket det finns utrymme för variation inom det sexuella; vilka gränser har man, vad kan man tänka sig att överskrida och vad känner man absolut inte för.
Kunde han själv tänka sig att gå från en slags chefsroll till att blir mer lyhörd? Vad kan man hitta genom att lyssna på sig själv och på sin partner, funderade han.
Satu Söderstöm är före detta porrstjärna men jobbar nuförtiden som sexolog och sexualterapeut. Idag vill hon upplysa folk om hur mycket bredare sex och erotik är än vi tror.
Lyckas jag få folk att hitta njutningen i sina kroppar är det värt mycket mer än att få någon att runka!
Sexologen Satu Söderström
I sitt jobb som porrstjärna förstod hon att folk tittar på porr på fel sätt. Det vi ser i porr är inte vad vi vill uppleva i en kärleksrelation. Någon gång kanske man vill uppleva hårdare grejer, men inte hela tiden, förklarar hon.
– Porren och erotiken är fulla med alternativ! Om jag lyckas få folk att hitta sina kroppar, då jag har jag lyckats med någonting mycket mer än att bara få någon att runka, konstaterar Satu Söderstöm.
Porr kan också vara befriande
Samtidigt kan det naturligtvis också vara jätte befriande att titta på porr, konstaterar Stan Saanila. Han berättar om en kvinna som han som journalist intervjuat och som hittat BDSM ( dominans-och /eller sadomasochistisk sex) då hon var långt över 40. Hon hade ingen aning om att att det var just precis det här hon ville uppleva förrän hon hittade det på nätet, konstaterar Saanila.
På Satu Söderstöms kurser kan man komma ensam eller tillsammans med sin partner. Här samlas människor som vill utforska sin sexualitet. Någon kan ha erektionsproblem, någon annan upplever att sexet blir för utlösningsfokuserat. Någon vill leva ut sina sexuella fantasier men vill ha hjälp med att utforska dem.
Hon brukar ge övningar till sina kursdeltagare. Man tränar på att använda hela kroppen och alla sinnen för att hitta njutning. Paren får bland annat en lista med olika frågor de ska svara på innan den sexuella akten börjar.
Bättre sex då vi vet vad den andra vill ha
Stan Saanila beskriver listan som en slags erotisk känslokarta.
– Människans sexualitet är inte statisk. Den kan variera. Det som var trevligt i går kväll eller i morse behöver inte alls vara det nu. Det gäller att pejla varandras sinnesstämningar och det är viktigt och värdefullt.
Via formuläret kan man beskriva sina känslor och förhoppningar. Vad har jag för förväntningar? Vill jag få utlösning och också hinna gå på bio eller vill jag att vi har en avslappnad eftermiddag där vi gosar och myser och buffar varandra med näsan?
Stan Saanila blev förvånad över att hitta en så mjuk sida i sig själv. Han njöt av långsamhet och stillhet och närhet. Viskningar i örat och krafsande i skägget.
– Jag har varit väldigt prestationscentrerad tidigare och haft en klar agenda, men jag har kommit till insikt om att man kan göra det på annat sätt också. Bredda det sexuella spektret. Ibland kan det vara skönt att ens partner viskar vackra ord i ens öra, konstaterar han.
Att tryggt våga tala om sin lust och sina sexuella önskemål utan att behöva skämmas
Många är rädda för att ens partner ska tycka att ens fantasier är för perversa. Då kan det kännas tryggt med ett formulär. Det som är nedskrivet på listan är legitimerat att känna och tycka. Det är inte heller ett kontrakt som håller för evigt utan gäller här och nu. Det är viktigt att man ska kunna tala om sin lust och sina önskemål utan att man behöver skämmas, säger Satu Söderström.
- Vill man prova på något nytt ska man tänka på att göra det i en trygg miljö och att man har avtalade gränser som ingen ska gå över. Dem ska man ha diskuterat på förhand. Om man träffar någon via nätet och ber hen spänna fast handklovarna i sängen och ber om hårda tag kan det vara livsfarligt, förklarar Satu Söderström.
Allt handlar om tillit. Det ska vara tryggt att ge sig hän och våga visa sina innersta känslor.
– Kom ihåg, man växer i sexualiteten under hela sin livstid. Man behöver inte stanna i samma fack hela livet. Jag anser att var och en är sexuell på sitt alldeles egna sätt, säger Satu Söderstöm.
Satu Söderströms sex tips på bättre sex:
1. Hjärnan har inget kön. Det viktigaste organet för att uppnå orgasm är hjärnan, inte genitalierna. Därför behöver vi ingen partner för att kunna orgasmera. Viktigaste är att man kan kontrollera sina egna tankar och koncentrera sig på att njuta, mindfulness = sexfulness.
2. Lungorna har inget kön, en av de viktigaste delarna av orgasmen är andningen. Lär dej att andas rätt och känn din sexuella energi i kroppen.
3. Döm inte, jämför inte och ge upp ditt behov av att förstå.
4. Stanna i denna stund, försök inte för hårt. Stanna i stunden och vänta på ingenting. Stanna i stunden och jämför inte. Ge upp! Stanna i denna stund och var medveten. Stanna i stunden och lär dig göra allt detta i sexet.... i denna stund.... då du är medveten.
5.Efter det här kan man "spice up" med BDSM, swinging, gruppsex, penetration, härlig massage, etc. Prova på något helt annat än vad du är van vid: gay, lesbiskt, bi, pan, queer, trans.
6.Välj vem som är den givande eller mottagande parten, hur länge och vad man ska göra. Kom överens om hur många ni är, en eller flera.
Satu Söderstöm, sexulaterapeut

Komikern och journalisten Stan Saanila vill bli en mer lyhörd sexpartner
Stan Saanila och Satu Söderström medverkar i Efter Nio radio på lö 21.4 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.