Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankulla får inte stadscyklar – Esbos och Helsingfors nuvarande stadscykelavtal förhindrar

Från 2018
Stadens gula lånecyklar i Kottby.
Bildtext I Helsingfors pågår nu den tredje säsongen med de nuvarande stadscyklarna. Sammanlagt finns nu 150 stadscykelstationer i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Grankulla får inte stadscyklar under de kommande åtta åren. Orsaken är att det finns en risk att Grankullas stadscyklar inte blir kompatibla med Esbos. Politiker har i en motion önskat stadscyklar till Grankulla.

Fullmäktigeledamot Bo-Christer Björk (SFP) har gjort motionen, som har 27 underskrifter. I den önskar han att Grankulla utreder om staden kan skaffa stadscyklar och cykelstationer som är kompatibla med Esbos stadscykelstationer.

Nu har stadens tjänstemän svarat på motionen. I svaret konstateras att några stadscykelstationer kostar flera hundratusen euro, vilket kräver konkurrensutsättning.

Kostnaden räknas utgående från att en station med tio cyklar i Esbo kostar 74 000 euro under avtalsperioden på åtta år.

En direkt upphandling från samma leverantör som Esbo använder är inte möjlig, konstaterar tjänstemännen i Grankulla. Därför är det inte självklart att Grankullas stadscykelsystem skulle vara kompatibelt med grannstädernas.

Nu är det CityBike Finland som har hand om stadscyklarna både i Helsingfors och i Esbo. I Helsingfors har stadscyklarna funnits sedan 2016.

Esbo får stadscyklar i maj

Esbo genomförde i fjol ett försök med 10 cykelstationer och 100 cyklar.

Det här året kommer stadscykelnätet i Esbo att vara klart mer omfattande då staden i maj får 70 cykelstationer och 700 cyklar. Senare under sommaren utökas antalet med 35 stationer och 350 cyklar.

Ingen av de planerade stadscykelstationerna ligger särskilt nära Grankulla.

I svaret på motionen står att ett möjligt stadscykelnät i Grankulla skulle ligga för långt borta från Alberga stadscykelnät. För att ett stadscykelnät ska fungera och vara kostnadseffektivt krävs att det är tillräckligt stort och enhetligt, konstateras i svaret.

Grankulla kan få stadscyklar först efter 2025

Staden anser att det inte är ändamålsenligt att sätta pengar på egna stadscyklar. Istället ska cykling med stadsbornas egna cyklar främjas genom välskötta cykelleder, bra skyltning och bättre cykelparkering.

Grankulla ska nu följa med Esbos erfarenheter av stadscyklarna.

Därefter kan Grankulla fundera på att delta i nästa upphandlingsrunda tillsammans med Esbo och Helsingfors. Den nuvarande avtalsperioden sträcker sig till 2025 så först efter det kan stadscyklar bli aktuella i Grankulla.

Motionen behandlas i samhällstekniska utskottet nästa vecka.

Diskussion om artikeln