Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yle stötte på Hjallis Harkimo i en riksdag som surrar av rykten – Blir det presskonferens idag? ”Säkert”

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 14:17.
Affärsmannen Hjallis Harkimo i anslutning till en intervju vid MTV3 i februari 2016.
Bild: All Over Press / Timo Korhonen

Den samlingspartistiske riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo bekräftar för Svenska Yle att han tänker hålla en presskonferens idag. Riksdagen surrar just nu av rykten om att Harkimo håller på att grunda en ny politisk rörelse, men enligt Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen förnekar Harkimo det här.

När Svenska Yle stöter på Hjallis Harkimo i riksdagen på torsdag förmiddag är han fortfarande förtegen om sina framtidsplaner. Han bekräftar ändå att han har för avsikt att hålla presskonferens ännu idag.

- Säkert.

Vet du redan vilken tid?

- Det vet jag inte ännu.

I fredags skrev Harkimo en blogg där han konstaterar att det rådande politiska systemet inte kommer att fungera längre till.

- Resan mot någonting bättre måste börja snart, skriver Harkimo.

I bloggen kritiserar han toppstyrningen i politiken och partiernas krav på gruppdisciplin.

Hjallis Harkimo har öppet kritiserat vård- och landskapsreformen och låtit förstå att han kan komma att rösta mot sitt eget parti i riksdagen.

Gemensamma planer med Mikael Jungner?

Harkimos skriverier sammanfaller väl med den tidigare socialdemokraten Mikael Jungners. Jungner skriver i en blogg att dagens politiska partier har samma roll för beslutsfattandet som videouthyrarna hade för filmindustrin på 1990-talet. Jungner skriver att medborgarna måste beredas en direkt kontakt till det politiska beslutsfattandet förbi de nuvarande partierna.

- Det kan göras av en grupp upplysta medborgare eller de nuvarande partierna. I bästa fall av bägge. Det är bara en tidsfråga när det sker, skriver Jungner.

Mikael Jugner säger till Helsingin Sanomat att han har diskuterat behovet av en ny politisk rörelse med Harkimo, men vill inte bekräfta att de två skulle ha några gemensamma planer.

Till STT sa Jungner kort på torsdagen att Finland inte behöver fler partier utan fler idéer.

Samlingspartiets gruppordförande: Harkimo förnekar planer på nytt parti

Samlingspartiets gruppordförande i riksdagen Kalle Jokinen säger till STT att Harkimo förnekat att han skulle vara på väg att lämna Samlingspartiet för en ny politisk rörelse.

- Han sa att det inte finns fog för ryktena. Han sa också att han inte planerar en operation mot vårdreformen, säger Jokinen.

På lördag gästar Harkimo Yle-programmet Morgonettan. Då har han lovat berätta närmare om sina framtidsplaner.

Artikeln uppdaterad 12.39 med kommentarer av Mikael Jungner och Kalle Jokinen.

Harry Harkimo fotograferad i riksdagen.

Spekulationer i riksdagen och i pressen: Planerar Hjallis Harkimo ett nytt parti?

Harkimo sägs ge info på torsdag, även Mikael Jungner nämns.

Diskussion om artikeln