Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elektra utsedd till Årets fartyg på branschkonferens i Amsterdam

Från 2018
Landsvägsfärjan Elektra
Bild: Yle/Nina Bergman

Elektra har utsetts till Årets fartyg på branschkonferens i Amsterdam.
Hybridfärjan Elektra på färjepasset Pargas-Nagu har fått pris för sitt miljötänk. Tre fartyg var nominerade.

Finferries hybridfärja Elektra fick motta den internationella utmärkelsen Årets Fartyg vid sjöfartskonferensen Sulphur Cap 2020 i Amsterdam.

Årets Fartyg är ett årligt hedersomnämnande där mottagaren utses av en internationell expertjury och en öppen omröstning på konferensens webbplats.

I år hade expertjuryn nominerat tre fartyg som inom sitt område representerar föregångare i utnyttjandet av miljövänlig teknik i nybyggen.

Förutom Finferries Elektra var också Shells LNG-drivna Cardissa och Sovcomflots Christophe de Margerie som likaså utnyttjar LNG nominerade.

För ett rederi av Finferries storlek är det en verklig ära att vara med i denna grupp av stora, internationella aktörer och vinsten var en fin överraskning, konstaterade Finferries verkställande direktör Mats Rosin efter prisutdelningen.

– Vi var verkligen stolta redan över det att Elektra fanns med bland de tre bästa. Enbart nomineringen visar oss att innovativa, välfungerande miljölösningar uppmärksammas även i en internationell kontext.

Hybridfärjan Elektra som utnyttjar landström som huvudsakligt drivmedel påbörjade trafikeringen på landsvägsfärjerutten mellan Pargas och Nagu i juni 2017.

Diskussion om artikeln