Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdarfacket: Nu får det vara nog - vi vill inte längre bära ansvar för dålig vård

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 14:31.
En ädlre kvinna ligger i en säng.
Bildtext En äldre kvinna ligger i en säng.
Bild: Mostphotos/ Barbro Wickström

Närvårdarna och primärskötarna kräver att arbetsgivarna tar ansvar för att vården håller måttet. Vi kan inte ansvara för att vården är dålig - det är arbetsgivarens sak, säger Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super.

Supers ordförande Silja Paavola uppmanar medlemmarna att kräva att arbetsgivaren bär sitt ansvar för vårdens kvalitet. Nu ska blanketter delas ut bland närvårdarna och primärskötarna - blanketter som man vill att arbetsgivaren ska underteckna.

- Arbetsgivaren avkrävs ansvar för att arbetstagarna inte klarar av att ge bästa möjliga vård till klienterna.

Vi kan inte flexa längre

I samband med avtalsförhandlingarna införde Super tillsammans med andra fackförbund inom vårdbranschen ett övertids- och skiftbytesförbud inom den kommunala och den privata sektorn.

- Förbudet avslöjar klarare än tidigare hur allt hänger på vårdarnas flexibilitet. Ständig övertid är vardag i branschen, och många vågar inte säga nej till att jobba övertid, påpekar Paavola.

De flesta problemen inom vårdbranschen beror på för lite personal, säger Paavola.

Vår oro tas inte på allvar

En färsk utredning som Super har gjort bland sina medlemmar visar att arbetsgivaren på ett flagrant sätt bryter mot lagen om kvalitativ vård.

90 procent av de tillfrågade upplever att arbetsbördan har ökat under de senaste tre åren. Hälften av de tillfrågade säger att de närmaste cheferna inte tar vårdarnas oro för undermålig vård och den egna orken på allvar.

Super har 90 000 medlemmar som arbetar inom social- och hälsovårdssektorn.