Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tomi Kallio inför matchen som kan sätta punkt för hans karriär: Oerhört stolt över att ha varit en viktig del i vändningen för TPS

Från 2018
Tomi Kallio
Bildtext Tomi Kallio med guldhjälm.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

De tre senaste säsongerna har Tomi Kallio varit högst bidragande i TPS förvandling från ett bottenlag till en medaljkandidat. På fredag kväll har Åboklubben chansen att ta sitt första brons på 37 år. Matchen mot HIFK kan samtidigt bli TPS-kaptenen Kallios sista match i karriären.

TPS har inte tagit brons i FM-ligan sedan år 1981 och under de senaste 14 åren har Åboklubben "bara" hamnat på medaljplats vid två tillfällen (silver 2004 och guld 2010).

Dessa fakta lyfte Tomi Kallio fram på sin Twittersida tidigare den här veckan. Fakta som enligt lagkaptenen nu ska hjälpa TPS att tända till på allvar i fredagens bronsmatch mot HIFK.

- Vi har haft bra intensitet och attityd på våra träningar inför matchen mot IFK. Vi vill absolut vinna den här matchen, som dessutom är inför vår egen publik. Utan våra fans vore vi ingenting, så de betyder väldigt mycket för oss spelare. Så jag hoppas på en bra atmosfär där publiken kan njuta av säsongens sista match.

Tomi Kallio.
Bildtext Tomi Kallio har varit lagkapten i TPS sedan år 2015.
Bild: jaakko.stenroos@gmail.com/All Over Press

Fenomenet bronsmatch är rätt unikt i Europa. Tomi Kallio lyfter fram både för- och nackdelar med det här fenomenet.

- Jag skulle vara väldigt stolt om vi tar ett brons. För man får inte glömma att det nästan enbart har varit negativa rubriker för TPS ända sedan år 2004. Och då de sista tre säsongerna hela tiden har varit steg framåt så skulle ett brons vara ett bra kvitto på att vi verkligen har gjort saker rätt.

- Men det är inte optimalt att få en så lång väntan som vi har fått i och med att vår matchserie mot Tappara var mycket kortare än IFK:s mot Kärpät. Samtidigt var deras matchserie mot Kärpät väldigt tuff, så det är svårt att säga vilka som egentligen gynnas mest av det här. Hur som helst känns det bra att nu få möta IFK som är ett klassiskt lag precis som vi. Vi får lite extra energi av att möta just IFK.

Jag tog en risk när jag kom tillbaka hit för att försöka vända vinden för TPS, därför känner jag mig nu väldigt glad och nöjd över att ha varit med i det här. För det har inte varit någon enkel resa

TPS semifinalserie slutade med en riktig käftsmäll mot de två senaste säsongernas mästarlag Tappara. Tammerforslaget tog hem matchserien med 4-0 i matcher.

- Vi gjorde bara ett mål i numerärt överläge mot Tappara och ska man gå hela vägen måste man också ha lite tur. Det hade vi inte alls mot Tappara. Men organisationsmässigt ligger Tappara fortfarande steget före oss. De har ju sex raka finaler och det säger en hel del.

Helsingforslaget HIFK fick i sin tur se sig besegrat med 4-3 i matcher av grundserievinnaren Kärpät från Uleåborg.

Tomi Kallio och Eric Perrin
Bildtext Fredagens match i Åbohallen kan också sätta punkt för 42-årige Eric Perrins TPS-karriär. På bilden firar han och Kallio ett TPS-mål.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Tomi Kallio blev med sina 55 poäng på 58 matcher tvåa i grundseriens poängliga. 40 av poängen var passningspoäng, ett facit som gjorde honom till assistkung i FM-ligans grundserie.

Slutspelet har dock varit en tuffare historia för TPS-kaptenen. En skada stoppade honom från inledningen av kvartsfinalserien mot SaiPa och hans sex playoff-matcher har "bara" resulterat i tre assists.

För min del kan det här absolut vara min sista match. Men så har det också känts efter de tre senaste säsongerna

Inför den här säsongen enades veterantrion Tomi Kallio (41 år), Eric Perrin (42 år) och Henrik Tallinder (39 år) om att fortsätta en säsong till. Vad som händer efter fredagens bronsmatch är ännu öppet.

- Vi har snackat en del den sista veckan, men det är ingenting jag kommer att berätta om. Var och en får själv kommentera vad de vill, men jag tror inte att några besked kommer i samband med den här matchen eller direkt efter den.

- För min del kan det här absolut vara min sista match. Men så har det också känts efter de tre senaste säsongerna. Det avgörande för mig är om jag orkar fortsätta pressa mig själv och om jag orkar med det mentalt. Plus hur laget är byggt och sådana saker. Det betyder mycket mer för mig än om jag har varit tvåa eller 75:a i poängligan.

Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Bildtext Svensken Henrik Tallinder, som ofta nämns som FM-ligans bästa back, är långtidsskadad och missar bronsmatchen mot HIFK. Det återstår att se om vi får se veteranduon Tallinder/Kallio på isen igen nästa säsong.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Både våren 1999 och 2000 var Kallio med och tog FM-guld med TPS. I sitt ishockey-cv har han också flera VM-medaljer med de finska lejonen. Dessutom har han hunnit med 140 matcher i världens bästa liga NHL, där han främst spelade i Atlanta Thrashers. Sedan år 2015 har han burit ett C på bröstet i TPS. En tid han nu är väldigt stolt över.

- Det betyder väldigt mycket för mig att ha varit en viktig del i att vända trenden för TPS de tre senaste säsongerna. Det är något som jag är väldigt stolt över. Jag tog en risk när jag kom tillbaka hit för att försöka vända vinden för TPS, därför känner jag mig nu väldigt glad och nöjd över att ha varit med i det här. För det har inte varit någon enkel resa.

Folk från Sverige brukar höra av sig och fråga hur det går och det värmer verkligen hjärtat

Meritlistan innehåller också bland annat tre SM-guld i Sverige, senast med Växjö Lakers våren 2015. Smålandsklubben ligger också Kallio varmt om hjärtat och under intervjun hinner vi också diskutera den pågående SM-finalen i Sverige, där Växjö inledde finalserien med att köra över Skellefteå med hela 7-0. En match TPS-kaptenen såg på tv.

Och frågar man en svensk ishockeysupporter så vet nog de flesta av dem med största sannolikhet fortfarande vem Tomi Kallio är. Inte minst Frölundafansen minns garanterat snipern från Åbo, då finländaren var en viktig kugge i Göteborgsklubben under väldigt många år.

- Det känns oerhört fint att de ännu minns mig och min karriär där. Folk från Sverige brukar höra av sig och fråga hur det går och det värmer verkligen hjärtat.

Tomi Kallio, Frölunda 2011.
Bildtext Tomi Kallio när det begav sig i Frölunda.
Bild: imago sportfotodienst / All Over Press

Tack vare andraplatsen i grundserien har TPS alltså hemmaplan i bronsmatchen.

Enligt klubbens vd Mika Eskola förväntar man sig att över 6 000 åskådare ska ta plats i Åbohallen på fredag kväll.

Matchen mot HIFK inleds klockan 18:30.

Diskussion om artikeln