Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuojärvi: Vågar Marjamäki äntligen släppa på Lejonens tyglar?

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 10:13.
Lauri Marjamäki diskuterar med domare.
Bild: All Over Press

Lauri Marjamäki har sedan i höstas betonat att Lejonen ska spela en aktivare ishockey än förra säsongen. Resultatet har varit sisådär.

VM-turneringen i ishockey inleds om två veckor. Det näst sista genrepet, EHT-turneringen i Tjeckien, inleds i dag. Samtliga matcher sänds i TV2.

Chriso Vuojärvi listar tre saker att följa under dagarna fyra i Tjeckien:

1. Finlands spelsätt – öppnar Marjamäki spjällen?

Lauri Marjamäki har bedyrat hela säsongen att han har lärt sig sin läxa. Finland ska spela en aktivare ishockey än under förra säsongen.

Stundvis har ord och handling gått ihop. Framför allt under EHT-turneringen i Helsingfors i november och under de första matcherna i OS i Pyeongchang.

Men då insatserna var som störst i Sydkorea gick Lejonen igen tillbaka till det samma gamla passiva mönstret.

Marjamäkis kontrakt går, som bekant, ut efter VM-turneringen. Vågar han släppa på de spelmässiga tyglarna och åtminstone tillfälligt begrava den dödgrävarhockey som Finland stod för under VM i Paris i fjol?

Det har gått många år sedan Lejonen senast inspirerat och entusiasmerat de finländska ishockeyvännerna. Det skulle vara dags nu.

Det är okej att åka på söta knölen efter en modig insats. Det är mindre okej att förlora efter att man gjort sitt yttersta för att ta kol på tempot och känslorna i matchen.

2. Vem griper chansen?

Snacket har de senaste veckorna till stor del kretsat kring de många återbuden från NHL.

Att inte heller KHL-spelare som Sami Lepistö, Teemu Hartikainen, Joonas Kemppainen, Juuso Hietanen finns i den nuvarande Lejontruppen har också väckt frågor.

Ansluter de sig till laget nästa vecka eller har också de tackat nej?

Det mesta tyder, hur som helst, på att Finland kommer att ha ett förhållandevis anonymt och stjärnfattigt VM-lag.

Men den enes död är den andres bröd. Varje VM-trupp brukar bjuda på någon överraskning. Kan till exempel tonåringen Henri Jokiharju gripa chansen i Tjeckien? Eller Kasper Björkqvist?

Upp till bevis.

3. Ett kungarike för en målskytt

I OS hade Finland Eeli Tolvanen.

I turneringen i Tjeckien riktas blickarna främst mot Olli Palola. Efter bara sju mål i grundserien blixtrade han till i KHL-slutspelet med sex fullträffar för Jokerit.

Den tvåfaldige skyttekungen i den inhemska ligan har inte spelat i VM sedan 2014, men blir det nätrassel i Tjeckien (och nästa vecka i Sverige) så kan han mycket väl vika sig en plats i årets VM-trupp.

Juuso Puustinen är ett annat intressant namn då man diskuterar potentiella målskyttar. Säsongen 2016–2017 gjorde han sex mål i grundserien för Helsingfors IFK. Den här säsongen blev det 30 baljor för JYP.

Finlands match mot värdnationen sänds på TV2 och Arenan med start klockan 19.45.

Turneringen fortsätter för Lejonens del på lördag med en match mot Ryssland och avslutas på söndag med en drabbning mot ärkerivalen Sverige.

Roman Cervenka från Tjeckien omgiven av finska landslagsspelare i en ishockeymatch.

VM-förberedelserna fortsätter i Tjeckien – Lejonen i elden på Yles kanaler

Svenskt referat Christoffer Herberts och Christian Vuojärvi.

Diskussion om artikeln