Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bland bladguld, kristallkandelabrar och kejserligt porslin - konstkonservatorer storstädar Österbottens museum inför museidagarna i maj

Från 2018
Konstkonservatorn Anna Lehikoinen rengör en ljuslampett med pensel och damsugare.
Bildtext Konstkonservatorn Anna Lehikoinen rengör en ljuslampett med pensel och damsugare.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

På Österbottens museum finns tusentals föremål – känsliga dessutom – som inte dammats på många år. Och i maj samlas landets museielit på Österbottens museum. Vad gör man då? Jo, då är det bara att storstäda!

Nu fejas det i den så kallade Hedmanska våningen. Här flyttade museets storsamlare Karl och Elin Hedman in år 1930 med sin samling.

Hedmans samlade dels för museets räkning, men också för sin egen. Finländsk och internationell konst, kulturhistoriska föremål, silver och möbler hör till det som intresserade paret.

Paret hade inga barn och den egna samlingen testamenterades till Österbottens museum.

Varje prisma putsas

Föremålskonservatorerna Veli-Matti Mursu och Sini Oksanen putsar stora kristallkandelabrar med mikrofiberdukar för att få bort många års damm.

De ingår i ett fyrapersoners team av konservatorer från Helsingfors, som tagit sig an städningen och konserveringen av föremålen i Hedmanska våningen i Österbottens museum.

Orsaken till att dammet samlats på föremålen är att museets egna städerskor inte får rengöra museiföremålen

– Det här vi håller på med just nu är ett rutinarbete, konstaterar Veli-Matti Mursu. Vi har arbetat ett par dagar och hunnit rengöra alla lampor och takkronor.

Rör sig försiktigt

Konstkonservatorn Anna Lehikoinen berättar att hon och hennes kolleger måste ta det försiktigt när de rör sig mellan föremålen.

De måste också alltid ha koll på vilka möbler och föremål som finns runtomkring dem, så att de inte stöter i någonting. Men föremålen är försäkrade ifall något skulle skadas eller gå sönder under rengöringen.

Interiör i renässanshallen på Österbottens museum.
Bildtext Interiör i renässanshallen på Österbottens museum.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

– Det här är ett arbete som kräver koncentration, säger Anna Lehikoinen. Här finns tavelramar där förgyllningen håller på att lossna och att flytta på möbler innebär alltid en risk. Så vi försöker rengöra det mesta på plats.

Orsaken till att dammet samlats på föremålen är att museets egna städerskor inte får rengöra museiföremålen. Det krävs utbildade konservatorer för arbetet.

Kraschat porslin

Det är inte ofta museiföremål gått sönder på Österbottens museum – men det har hänt.

Helena Sandström-Snickars arbetar sedan många år tillbaka som textilforskare och textilkonservator på museet. Hon minns hur en hel glashylla med museiföremål föll i golvet en gång.

I samband med en sprängning gick en stor porslinsskål i tusen bitar. Det är sådant som man inte vill bli påmind om

– Det var under en period när det byggdes och sprängdes mycket här i grannskapet. Vi hade ett vitrinskåp nära ingången till museet med olika föremål från samlingarna utställda.

I samband med en sprängning rasade en hylla och bland annat en stor porslinsskål gick i tusen bitar. Det är sådant som man inte vill bli påmind om, småskrattar Helena Sandström-Snickars.

Bladguldet glänser

Luften känns fräsch i renässanshallen där städningen redan är avklarad. Det här rummet användes i tiderna som väntrum för läkaren Karl Hedmans patienter.

– Man ser ju att både guldramar och takkronor glänser mer än tidigare, säger Helena Sandström-Snickars. Konservatorerna berättade att det var jättedammigt här.

Helena Sandström-Snickars är glad över att barockmatsalen städats ordentligt inför museidagarna.
Bildtext Helena Sandström-Snickars är glad över att barockmatsalen städats ordentligt inför museidagarna.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

I barockmatsalen där paret Hedman bjöd sina gäster på middag står bordet dukat. Lystern i det handmålade porslinet från Kejserliga ryska porslinsfabriken drar nu efter rengöringen blickarna till sig.

I matsalen har det också funnits en jättestor linneduk på bordet. Den var från 1800-talet. Nu har museet låtit måttbeställa en ny duk och nya servetter.

– När det gäller känsliga textilier är det bra att sy upp kopior, fast det är frågan om ett museum. Att ha dukarna framme gör att de blir missfärgade och bruna. Spetsgardinerna i rummet är från 1990-talet och de klarar sig däremot med en omgång på kemtvätten.

Rensning bland föremålen

I samband med storstädningen inför de riksomfattande museidagarna i maj genomgår den Hedmanska våningen också en annan ansiktslyftning. Endel möbler, föremål och småtavlor plockas bort.

Dagens utställning har rötterna i 1960-talet. Då ville man visa hur rikliga samlingarna var. Nu eftersträvar museet en mer sparsmakad stil, mer i enlighet med hur det såg ut här på 1930-talet då museet var nybyggt.

Österbottens museum.
Bildtext Österbottens museum.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

– Det är spännande att landets museielit kommer hit och tittar på våra samlingar. Det är nog helt på sin plats att städa upp och göra fint i huset inför det, säger Helena Sandström-Snickars.

De riksomfattande museidagarna ordnas på Österbottens museum i Vasa den 23-25 maj. Dagarna fylls med föreläsningar och utfärd. Museidagarna i Vasa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln