Kurikka – den akrobatiska gymnastikens finländska högborg

Den ena bilen efter den andra kör fram till Monnari, allaktivitetshuset i Kurikka, och lämnar av en eller flera flickor. Idag väntar ett tre timmar långt träningspass. De totalt 60 flickorna är i åldern 7-17 år och deras gren är akrobatisk gymnastik.
Då Eija Nevanpää var i 10-årsåldern deltog hon i Gymnaestradan i Amsterdam med sin gymnastikgrupp. Där såg hon en belgisk grupp uppträda med akrobatisk gymnastik. Det var kärlek vid första ögonkastet.
– Lyften och kasten, deras framförande och uttryck... Jag var helt förtrollad, minns Eija.
Hemma i Finland var grenen okänd. Tillsammans med mamma Eira, som ledde gymnastikverksamheten i bygden, tog hon kontakt med den belgiska gruppen, som bjöd in finländarna på ett av sina träningsläger.
Idag, 27 år senare, är Lakeuden Taitovoimistelijat synonymt med akrobatisk gymnastik i Finland. Flickorna tävlar nationellt och internationellt och verksamheten leds av Eija Nevanpää. Längs vägen har hon utbildat sig till idrottsinstruktör och sedan 2005 har hon på heltid undervisat i och utvecklat grenen i Finland.
– Än i dag blir jag lika fängslad och hänförd då jag ser världens bästa akrogymnaster uppträda, bekänner hon.
Förutom Lakeuden Taitovoimistelijat är det endast en handfull föreningar runt om i landet som satsar på akrobatisk gymnastik. För den andra stora, Tampereen Voimistelijat, är akron en av fem gymnastikgrenar, medan i princip alla gymnaster i LKV sysslar med just akrobatisk gymnastik.
Internationellt domineras grenen för tillfället av ryska gymnaster. I senaste VM tog Ryssland fyra av fem guld. Totalt fördelades de 15 medaljerna på åtta nationer. Två av medaljerna gick till Belgien, som tillsammans med Storbritannien är starkast i västeuropa.
I tävlingsgrenen akrobatisk gymnastik tävlar man antingen i par, som trio eller i en grupp på fyra. De mest imponerande elementen är oftast lyften, där en gymnast lyfter upp en annan på raka armar och håller positionen i tre sekunder. Samt kasten, där en gymnast slängs ut i luften och fångas av en eller flera andra. Rörelserna binds ihop med en koreografi som görs till musik.
– Det fina med akrobatisk gymnastik är att den är så mångsidig och att åldern inte kommer emot lika fort som i många andra grenar, säger Eija entusiastiskt.
– Det behövs starka lyftare och det behövs små modiga flickor som lyfts upp och sen gör volter och flyger i luften. Det finns nåt för nästan alla.
Man behöver dock inte tävla om man inte vill. Det finns hobbygrupper och det finns familjeakro. För dem kan man göra uppvisningsprogram utan ålders- eller andra regler.
För klubbens tre tävlingsgrupper är den finländska Gymnaestradan i Åbo i sommar ett tillfälle att närma sig grenen ur ett lite annorlunda perspektiv.
I en av huvudgalorna under Suomi Gymnaestrada, "Rock, Rauha ja Rakkaus", kommer drygt 60 flickor från Kurikka att visa upp sitt kunnande i ett fyra minuter långt uppvisningsprogram kallat Sun is Shining.
– Det här programmet innebär också något nytt för mig, då det är första gången vi gör ett program med tre tävlingsgrupper samlade. Vi har yngre barn som nyligen börjat och så har vi jätteduktiga gymnaster som tävlar på FM-nivå – och det får synas i programmet.
För gymnasterna innehåller programmet också något speciellt.
– Vi gör pyramider med tio eller femton personer. I tävlingarna är det bara två till tre personer, men här är vi fler.
Finlands egen Gymnaestrada arrangeras den 7-10.6 och samlar då hela 10 000 gymnaster till Åbo. De medverkar i cirka 260 uppvisningsprogram som uppförs på olika håll i staden.
I början av april var Sportmagasinet med under ett av Lakeuden Taitovoimistelijats träningspass i Kurikka och tittade in på olika arenor i huvudstadsregionen då Gymnaestradans massprogram samövades för första gången.