Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trenden fortsätter: Allt flera ålänningar väljer att studera på fastlandet

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 13:37.
Åläningarna Edvin Engman och Abert Ulenius studerar i Helsingfors.
Bildtext Edvin Engman och Albert Ulenius hör till en växande skara ålänningar som valt studier på fastlandet istället för i Sverige. Ett bra studieliv, god kvalitet på undervisningen och andra ålänningar gör fastlandet attaktivt.
Bild: Niklas Evers

De senaste 10 åren har antalet ålänningar som studerar vid högskolor och universitet på fastlandet fördubblats. Sverige lockar fortfarande flera studenter än fastlandet men enligt åländska studerande i Helsingfors sjunker tröskeln för att studera i Finland hela tiden.

Albert Ulenius och Edvin Engman är snart klara med sitt första studieår vid universitet i Helsingfors. Ulenius läser juridik vid Helsingfors universitet och Engman ekonomi vid Hanken.

Båda är nöjda med sina studier så här långt. Utbildningen håller god kvalitet och studielivet levererar.

- För mig stod det mellan Stockholm och Helsingfors, men Helsingfors verkade mera som en studiestad jag ville leva och bo i, säger Engman.

Diagram över antal studerande utanför Åland efter studieland
Bildtext Fastlandets popularitet har ökat stadigt både bland åländska gymnasie- och högskolestuderande. Källa: Ålands statistik- och utredningsbyrå.

- Det har absolut motsvarat mina förväntningar, säger Ulenius.

Historier från Hanken har mjukat upp attityderna

Medan det totala antalet ålänningar som studerar vi högskolor på fastlandet har fördubblats sedan 2007 är ökningen ännu större bland de yngsta studerandena, visar siffror från Ålands statistikbyrå.

Bland de som är under 24 år, har antalet som studerar på fastlandet fördubblats.

Diagram över antal studerande utanför Åland efter studieland och utbildningsområde
Bildtext Ekonomi och juridik är de mest populära ämnena bland åländska studerande på fastlandet år 2017. Källa: Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Det är framför allt ekonomi och juridik som drar bra. Det är den enda ämneskategorin som har lika många åländska studerande i Sverige och på fastlandet.

- Det har ryktesvägen spridit sig att det är väldigt bra studieliv på fastlandet och speciellt i Helsingfors, säger Ulenius.

Hanken i Helsingfors hade år 2017 hela 62 åländska studerande.

- När en liten grupp sökt sig till fastlandet om berättar om sina goda upplevelser delar de med sig åt andra ålänningar. Rädslan för att inte kunna finska vägs upp av ett bra studieliv och bra studier, säger Engman.

Högskola Land Antal studerande
Uppsala universitet Sverige 162
Yrkeshögskolan Novia Finland 105
Åbo Akademi Finland 97
Arcada yrkeshögskola Finland 75
Örebro universitet Sverige 68
Linköpings universitet Sverige 64
Svenska Handelshögskolan i Helsingfors Finland 62
Helsingfors universitet Finland 21

Ålands lyceum: Trenderna går i vågor, snart kanske Sverige drar igen

På Ålands lyceum skriver rektor Marcus Koskinen-Hagman under studenternas beskrivning.

- Det börjar finnas rätt så många åländska studerande både i Helsingfors och Åbo. Det sprider sig snabbt när de kommer hem och berättar om sina studier.

Koskinen-Hagman understryker att det sociala är en viktig del i studielivet. Man kunde till och med gå så långt som att tala om den åländska diasporan.

- Man känner att det finns ett socialt stöd och förstås hjälper det att många har liknande intressen.

Rektorn nämner också de skärpta kraven för finländare som söker in till högskolor i Sverige som en del av utvecklingen. Men i statistiken från 2017 har antalet studerande i Sverige inte minskat märkbart.

Helt övertygad om att trenden håller i sig är Koskinen-Hagman ändå inte.

- Nu har vi en trend där Finland drar bra. Om två år kanske det ser annorlunda ut.

Huvudbyggnaden vid Uppsala universitet
Bildtext Uppsala universitet i Sverige är tills vidare högskolan med flest inskrivna ålänningar.
Bild: Uppsala universitet/David Naylor

Onödigt att vara rädd för finskan

En av de mest avskräckande aspekterna med att studera på fastlandet kan vara språket. Att flytta till en finskspråkig ort kan vara ett stort steg, men också här hjälper äldre studerandes lugnande besked.

- Många ålänningar kan vara rädda för att behöva klara sig på finska. Men när folk som börjat studera här kan berätta att man nog klarar sig har säkert tröskeln blivit lägre, säger Engman.

Engman, som kan finska och studerar i en svenskspråkig högskola har klarat sig bra. Det har också Ulenius, men för honom var hösten tuffare.

På juridiska fakulteten kommer man inte ifrån att en del av föreläsningarna och en stor del av litteraturen är på finska.

- Jag var förberedd på att en stor del av utbildningen skulle gå på finska. Men visst fanns det en period under hösten när jag behövde vänja mig vid det. Det var en omställning att behöva lyssna på finska dagligen och ta in allt som sades, säger Ulenius.

- Jag tycker man ska följa sin magkänsla. Är man osäker kan man lyssna på andra med erfarenhet av studier. Själv tycker jag absolut det är värt att komma till Helsingfors, säger Engman.

Diskussion om artikeln