Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är det klart: Hjallis Harkimo lämnar Samlingspartiet

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 18:18.
Hjallis Harkimo - Spela upp på Arenan

Vi har olika åsikter, olika linjer, olika tankar och också olika ledarstilar. Jag tänker inte bli oppositionspolitiker i riksdagen, jag kommer att rösta enligt regeringsförslagen, förutom gällande vårdreformen, säger riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo som nu lämnar Samlingspartiet.

- Jag tycker det är rättvist att jag lämnar partiet när jag har kritiserat det så mycket, säger Harry "Hjallis" Harkimo.

Han kallade till presskonferens i rikssalen i dag och inledde med att säga att han gjorde det för att det funnits så mycket spekulationer i tidningarna om vad som är på gång.

- Om framtiden säger jag inget i dag, det berättar jag sen när det är dags. Men från och med i dag har jag avgått från Samlingspartiet, säger han.

Om framtiden säger jag inget i dag, det berättar jag sen när det är dags

Harkimo förklarade vidare att det absolut inte handlar om personkemi, att han kommer bra överens med till exempel partiets ordförande Petteri Orpo. Avgången är ett resultat av en lång process.

- Vi har olika åsikter, olika linjer, olika tankar och också olika ledarstilar.

Orpo har kommenterat Harkimos beslut på Twitter:

"Du fattade ett dåligt beslut, men trevlig resa, Hjallis min vän. Man klarar sig alltid bättre i ett lag än ensam.", skriver Orpo.

Samlingspartiets gruppordförande i riksdagen, Kalle Jokinen, gillar inte heller Harkimos beslut. Det som gjorde beslutet extra svidande för honom är att Harkimo hade sagt att han inte har för avsikt att avgå.

- Tråkigt att hans lösning blev att lämna partiet och att han inte har hittat sin roll i gruppen, säger Jokinen.

Om riksdagsarbetet i framtiden gav Harkimo också besked:

Jag tänker inte bli oppositionspolitiker i riksdagen, jag kommer att rösta enligt regeringsförslagen, förutom gällande vårdreformen

- Jag tänker inte bli oppositionspolitiker i riksdagen, jag kommer att rösta enligt regeringsförslagen, förutom gällande vårdreformen. Den har jag ärligt talat inte bestämt mig om. Det kommer hela tiden fram nya saker och innan paketet är klart kan jag inte bestämma hur jag röstar.

"Jag har njutit av många stunder"

Under presskonferensen avvisade Harkimo alla frågor om ryktena om en ny politisk rörelse och vilka som kan tänkas vara med i den. Han hänvisade bara till att han berättar om framtiden senare.

Harkimo säger också att han inte ångrar att han gick med i politiken och Samlingspartiet.

- Jag är glad att jag kom med, jag har njutit av alla stunder, jag har lärt mig mycket.

"Ska inte bli soteagitator"

Harkimo har redan länge kritiserat både Samlingspartiet och politiken överlag för att besluten fattas inom en väldigt begränsad grupp beslutsfattare.

Dessutom har Harkimo starkt kritiserat vårdreformen. Han säger ändå att hans beslut att lämna partiet inte beror på den.

- Jag kommer inte att bli någon soteagitator, jag kan inte leda en grupp som är emot vårdreformen när jag inte själv har bestämt mig ännu, säger Harkimo.

Regeringen har väldigt knapp majoritet inför vårdreformsomröstningen

Harkimo sade under presskonferensen att det inte har så stor betydelse hur han som enskild riksdagsledamot röstar om vårdreformen. Men det är många av annan åsikt om.

Normalt har det inte så stor betydelse att en ledamot lämnar ett parti, men i ett läge där regeringen redan har en väldigt knapp majoritet har hans beslut att lämna regeringen större betydelse.

Efter Harkimos avgång från Samlingspartiet har regeringspartierna officiellt 105 ledamöter av 200, alltså vid en omröstning i praktiken 104 eftersom talmannen inte röstar.

Att Harkimo säger att han inte blir oppositionspolitiker och inte har bestämt sig om vårdreformen ska vägas mot att han tidigare kritiserat flera bitar av reformen aktivt.

Riksdagen ska rösta om vårdreformen i juni.

Svenska Yles reporter Rikhard Husu rapporterade på Twitter från riksdagshuset:

Åsa von Schoultz och Göran Djupsund.

Harkimos kritik av partipolitiken är inte unik - partisystemen splittras över hela Europa

Göran Djupsund och Åsa von Schoultz ser trender i utspelet.

Diskussion om artikeln