Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Avanti undgår konkurs - kammarmusikfestivalen i Borgå hålls enligt planerna

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 16:15.
Avanti sommarmusik.
Bild: YLE/ Lone Widestam

Kammarorkestern Avanti undgår konkurs. Undervisnings- och kulturministeriet beslöt på torsdagen betala ut statsstöd till Avanti via den nygrundade föreningen Pro Avanti.

Den grundades då orkesterns förra understödsförening fick stora ekonomiska svårigheter, och på torsdagen blev det klart att statens stöd kan kanaliseras via den nya föreningen.

Ministeriets besked kom som en stor lättnad för orkestern - den kan nu fortsätta sin verksamhet och den årliga sommarfestivalen i Borgå (Suvisoitto) behöver inte ställas in.

För bara en månad sedan såg Avantis framtid mycket dyster ut. Grundproblemet var att Avanti fått för stora statsstöd i tjugo års tid, och ministeriet krävde 500 000 euro i återbetalning.

Inget fusk

Ministeriet misstänker inget fusk i det här fallet. Det ska ha handlat om oavsiktlig felrapportering.

Redan tidigare hade både Helsingfors och Borgå godkänt den nya föreningen som mottagare av stöden till Avanti. Om inte städerna gått med hade statstödet också uteblivit.

Föreningens ordförande Arne Wessberg är lättad.

- Nu känns det bra. Det har funnits frågetecken kring Avantis verksamhet, men nu är de borta, säger han.

Skulden på en halv miljon finns ändå kvar, och ska skötas på något sätt.

- Avanti har två månader på sig att yrka på rättelse. Nu har vi tid att tänka i lugn och ro och kanske sitta ner med ministeriets representanter och diskutera saken, säger Wessberg.

Den här texten baserar sig på en artikel hos Yle Uutiset, skriven av Sanna Vilkman