Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

Annica Lindström: Hjälp oss att granska knarket

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 06:58.
Annica Lindström
Bild: Yle/Jussi Nahkuri

Under den kommande veckan 22.4–1.5.2018 satsar Svenska Yle på en öppen granskning om knark. Vi hoppas på att du vill hjälpa oss att belysa frågan ur flera perspektiv.

Tullen kom stor amfetaminliga på spåren. Påverkad chaufför tappade medvetandet i Billnäs. THL: kokainanvändningen i Finland har mångfaldigats.

Nyheter som kopplas till narkotika duggar tätt i finländska medier. Men vilka är människorna bakom notiserna som flimrar förbi i flödet?

Vår målsättning är att öppna upp och belysa hur knarket påverkar inte bara missbrukaren utan också anhöriga och samhället i stort. Därför bjuder vi in dig i granskningen. Vi vill höra hur drogerna syns i din vardag. Har du tips, tankar eller idéer på något som vi borde titta närmare på är du välkommen att kontakta oss.

I både Europa och USA blåser liberalare vindar framför allt gentemot cannabis.

Finländska ungdomar är inne på samma linje, och att få tag på cannabis verkar inte heller vara ett större problem för ungdomar om man får tro THL:s rapport Hälsa i skolan 2017.

Vad man i sak än tycker om droger är det tydligt att vi är inne i en ny tid.

Vi vill titta på hur Finlands jämförelsevis restriktiva narkotikapolitik fungerar 2018. Var har vi lyckats och misslyckats?

För till skillnad från många andra beroenden (till exempel alkohol, spel eller sex) är droganvändningen redan i sig kriminell.

Flera av de personer vi hittills intervjuat för satsningen har lyft upp känslan av stigmatisering och skuldkänslor som missbruket ger. En av dem som vittnar om detta är Gunilla. Hon vågade inte ringa ambulansen när hon hittade sin son som svimmat med en kanyl i armen.

Kan det vara så att den finländska politiken genom kriminaliseringen ytterligare förvärrar situationen?

Institutet för hälsa och välfärd har nyligen efterlyst en bred debatt om det ska vara straffbart att bruka narkotika bland annat med motiveringen en missbrukare inte ska vara rädd för att söka vård.

Genom att begära in och publicera läsarberättelser hoppas vi på att vi belyser problematiken på ett bredare plan än vad den snabba nyhetsrapporteringen tillåter. I bästa fall kan också personer som är mitt inne i missbruket hitta styrka av att läsa andras berättelser.

Annica Lindström
Webbproducent på Svenska Yle

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.