Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Klart färre asylansökningar inom EU, finländare skadades i båtolycka i Portugal

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 06:35.
Temporära tält för flyktingar i Rom sommaren 2015.
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Tio personer, av vilka åtta finländare, skadades i en båtolycka i Cascais i Portugal i går. Ingens skador uppges vara livshotande.

Socialdemokraterna i Sverige vill ha strängare regler för arbetskraftsinvandringen och återinföra arbetsmarknadsprövningen. I Finland beaktas behoven redan, åsikterna går bara isär över hur de ska tolkas.

De politiska ungdomsförbunden motsätter sig regeringens planer på att försämra anställningsskyddet för unga vuxna. Enligt regeringen borde det vara möjligt att rekrytera personer under 30 år, som varit arbetslösa i minst tre månader, på visstidskontrakt utan att ange någon orsak till det här. Utgångspunkten för ungdomsorganisationerna är att alla - oberoende av ålder - i första hand ska anställas tillsvidare.

Utrikes:

Antalet asylsökande inom EU minskade med hälften i fjol jämfört med året innan, visar statistik från Eurostat. I fjol registrerades 650 000 asylansökningar i EU-området, vilket är nästan hälften mindre än 2016. Tyskland stod för nästan 60 procent av alla godkända asylbeslut inom EU.

Rabaldret kring Svenska Akademien fortsätter. I går kväll samlades tusentals demonstranter utanför Börshuset i Stockholm där Akademien traditionellt samlas varje torsdag, men Akademien höll sitt möte på hemlig adress.

Det blir inget åtal för musikikonen Princes död för två år sedan. En åklagare i Minnesota uppger att man under utredningen inte fått bevis för att ett uppsåtligt brott begicks. Prince avled i april 2016 efter en överdos av den syntetiska opioiden fentanyl.

En långt utdragen strid om vem som ska bli chef för Nasa är över. Jim Bridenstine valdes med knapp majoritet. President Donald Trump nominerade republikanen Bridenstine till chef för rymdstyrelsen redan i september i fjol.

Vädret: I söder och väster mest uppehåll och rätt varmt, i borr och öster regn/snöblandat regn och kyligare.

11..19 grader i söder och väster, 2..10 grader i öster och norr, längst i norr +1..-2 grader.

Diskussion om artikeln