Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Akademien gömde sig för knytblusdemonstranterna - höll möte på hemlig adress

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 07:30.
Demonstranter utanför Börshuset i Gamla stan, Stockholm, på torsdag kväll.
Bildtext Demonstranter utanför Börshuset i Gamla stan, Stockholm, på torsdag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rabaldret kring Svenska Akademien fortsätter. På torsdag kväll samlades tusentals demonstranter utanför Börshuset i Gamla stan, där Akademien brukar hålla sitt traditionella torsdagsmöte. Men Akademien gäckade demonstranter och journalister och höll sitt möte på hemlig adress.

Demonstranterna utanför Börshuset skanderade bland annat "Avgå alla! Avgå alla!"

En stor del av dem hade klätt sig i knytblusar, i solidaritet med Sara Danius, Akademiens ständiga sekreterare som tvingades lämna sin sekreterarpost efter omröstning och som samtidigt lämnade sin stol i Akademien.

När demonstranterna utanför Börshuset så småningom skingrades stod journalister fortfarande kvar i väntan på ett uttalande om den advokatutredning som gjorts om Svenska Akademien.

Men inget uttalande kom och inga akademiledamöter syntes till.

Många av demonstranterna utanför Börshuset var klädda i knytblusar.
Bildtext Många av demonstranterna utanför Börshuset var klädda i knytblusar.
Bild: EPA-EFE/Jonas Ekströmer

Akademiledamoten Kristina Lugn meddelade senare till Dagens Nyheter att Akademien hade enats om ett uttalande om advokatutredningen och att ett pressmeddelande är att vänta på fredag morgon.

- Vi var eniga i kväll, god stämning, men mycket svårt med de tomma stolarna. Vi lyckades fatta en rad prisbeslut, men diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri, en rad konstruktiva förslag. Men det som dominerade var rannsakan av fel vi uppenbarligen begått, skrev Lugn i ett sms till DN.

Varken Lugn eller den nuvarande tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson gick med på att berätta för medier var Akademien hållit sitt möte.

Advokatutredningen i blickpunkten

DN har tidigare rapporterat om läckt innehåll i den omstridda advokatutredningen om Akademien.

Enligt de rapporterna ska den så kallade Kulturprofilen i förtid ha avslöjat namnet på sju Nobelpristagare, den första redan 1996. Enligt utredningen anklagas även Kulturprofilen och hans hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson, för överutnyttjande av Akademiens lägenhet i Paris.

Sammantaget ansåg advokatbyrån att uppgifterna från utredningen var grund nog för att polisanmäla parets Klubb, som Svenska Akademien under lång tid stöttat ekonomiskt.

Akademiledamöterna Per Wästberg, Kristina Lugn och Kjell Espmark. Espmark tillhör nu de avhoppade ledamöterna.
Bildtext Akademiledamöterna Per Wästberg, Kristina Lugn och Kjell Espmark. Espmark tillhör nu de avhoppade ledamöterna.
Bild: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Rekommendationen baserades på uppgifter om att Klubbens verksamhet kan misstänkas ha bedrivits i strid med skattelagstiftning, bokföringslag och kommunala regler för utskänkning.

Akademien fattade trots det beslut om att inte göra någon polisanmälan.

Källor: DN, Aftonbladet, Expressen

Diskussion om artikeln