Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Porlom mejeri i Lappträsk drog inte genast tillbaka felmärkt veganost, säger hälsoskyddet – mejeriet är av annan åsikt

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 12:16.
Ost skärs
Bildtext Arkivbild från mejeriet i Porlom.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Porlom mejeri släppte ut ett parti veganost, som en person misstänks ha fått en allergisk reaktion av. Tillbakadragandet av produkterna har inletts, men hälsoskyddet i Borgå anser att det gjordes för långsamt.

Mejeriet har släppt ut ett parti veganost utan tillräckliga anteckningar om allergener.

Produkten heter Vege Plus och ett parti av den misstänks innehålla mjölkprotein.

Mejeriet drog tillbaka partiet genast då vikarierande stadsveterinärhygieniker Enni Tuutti i Borgå tog tag i saken.

Produkterna har bästföredatum i maj

Det är fråga om ett parti av ostprodukten Vege Plus 250 gram, med bästföredatum 13 maj och 14 maj 2018.

Produkten misstänks innehålla mjölkprotein, som inte har angetts i förpackningspåskrifterna.

Produkten Vege Plus 1 kilogram med bästföredatum 20 maj 2018 hade också felaktiga märkningar. Det här visar företagets egna tilläggsutredningar.

Åtgärder borde ha vidtagits självmant

Tuutti fick veta om händelsen direkt av mejeriet. Efter det gav hon ett muntligt brådskande meddelande om att tillbakadragandet omedelbart måste inledas.

– Det fanns en stark misstanke om att mjölkprotein hade kunnat komma in i produkten under tillagningsprocessen. I sådana fall borde man dra tillbaka produkten från marknaden direkt, utan att myndigheterna behöver poängtera saken, säger Tuutti.

Enligt EU:s allmänna livsmedelsförordning måste en företagare vidta åtgärder genast om kraven på livsmedelssäkerhet inte uppfylls.

Företaget skriver på sin Facebooksida att det handlar om små partier som kommit ut på marknaden.

Smaken och konsistensen på produkterna är i skick, men risken för en allergisk reaktion finns hos mjölkproteinallergiker.

Företaget uppmanar användarna att förstöra produkterna och kontakta mejeriet, som ersätter konsumenten.

Misstanke om allergisk reaktion

– Det finns en misstanke om att en person som är mjölkallergiker fått reaktioner av produkten, säger mejeriets vd Kari Ollikainen.

Mejeriet informerade om att produkten dras tillbaka via sociala medier och tidningsannonser. Efter det har några personer tagit kontakt.

Främst handlar det om att kunderna redan frusit ner produkten utan förpackning och inte vet vilket bästföredatum den haft.

Orsaken till att mejeriet inte reagerade direkt är enligt Ollikainen att responsen från konsumenten inte nådde mejeriet först, utan anmälan gjordes via Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Mejeriet fick alltså informationen i andra hand.

Nu utreds vad som gick fel i produktionsprocessen, eftersom det uppstått en misstanke om att veganosten kan ha fått mjölkprodukter i sig.

– Det är beklagligt att det hänt, säger Ollikainen.

Förpackningstexterna har förtydligats

På förpackningen stod det att produkten är mjölkfri och att den tillverkats på en linje där också mjölkprodukter tillverkas.

Enligt Tuutti är det förvirrande för konsumenten att det samtidigt står att produkten är mjölkfri och att den tillverkas på samma linje som mjölkprodukter.

Nu ändrar mejeriet förpackningstexten så att formuleringen ”mjölkfri produkt” tas bort.

Ollikainen säger att mejeriet vill vara på den säkra sidan och rekommenderar därför inte produkten åt dem som är allergiska för mjölkprotein.

Artikeln har uppdaterats 20.4.2018 kl. 12.18 med kommentarer av mejeriets vd Kari Ollikainen och Enni Tuutti från hälsoskyddet i Borgå. Textens rubrik har samtidigt ändrats.