Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s säkerhetsråd samlas i Skåne - helgens möte hålls på Dag Hammarskjölds Backåkra

Från 2018
En skulptur föreställande Dag Hammarskjöld avtäcktes på Backåkra den 29 juli 2005. Den dåvarande statsministern Göran Persson i bakgrunden.
Bildtext En skulptur föreställande Dag Hammarskjöld avtäcktes på Backåkra den 29 juli 2005. Den dåvarande statsministern Göran Persson i bakgrunden.
Bild: EPA/Drago Prvulovic

I Skåne är det stort säkerhetspådrag på fredagen och under helgen då FN:s säkerhetsråd samlas där för ett informellt arbetsmöte. Också FN:s generalsekreterare António Guterres deltar i mötet där Syrien ligger i fokus.

Det här är första gången FN:s säkerhetsråd håller sitt årliga informella arbetsmöte utanför USA.

FN-ambassadörerna landar i Köpenhamn på morgonen och åker vidare över Öresundsbron till Lund.

I Lund ska säkerhetsrådet se bygget av forskningsanläggningen ESS. På lördagen fortsätter de till gården Backåkra, öster om Ystad. Gården tillhörde FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld fram till hans död i en flygolycka år 1961.

Syrien på dagordningen

Förhållandet mellan USA och Ryssland är sämre än på länge efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och efter attacken mot syriska mål från USA, Storbritannien och Frankrike förra helgen.

Läget i Syrien står på dagordningen under arbetsmötet på Backåkra.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog tror att det ska gå att komma en liten bit framåt vad gäller Syrien.

- Det är kanske dags att titta igen på hur de här resolutionerna ser ut som stakar ut en politisk lösning, som kräver att det ska finnas mer humanitär hjälp som kommer in och så vidare. Om vi kan börja där, har vi en ganska bra bas, så länge folk är beredda att diskutera på ett sansat och vuxet sätt, säger Olof Skoog till Sveriges radio.

Miljön kan vara till hjälp

Skoog tror också att omgivningen i Backåkra kan hjälpa säkerhetsrådets medlemmar att umgås informellt och få bättre personliga relationer.

- När det blir så dålig dynamik och dåliga relationer, kan det vara svårt att diskutera sakfrågorna på ett lugnt och sansat sätt. Det är det vi hoppas kunna göra nu i Backåkra, säger Olof Skoog till SR.

Källor: SR, SVT

Diskussion om artikeln