Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kan nordiska värderingar hjälpa fängelser i USA? Det här ansåg de två fängelsecheferna som debatterade ämnet under tisdagskvällen på Svenska Yle

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 19:44.
Kan man exportera nordisk kriminalvård till USA? - Spela upp på Arenan

Rehabilitering är en hörnsten i den nordiska kriminalvården. I USA är det bestraffning som står i fokus. Vad kunde de nordiska länderna och USA lära sig av varandra? Vilka metoder och värderingar kunde utbytas länderna emellan?

Svenska Yle streamar en diskussion mellan James Conway (USA) och Jan Strømnes (Norge).

Conway är pensionerad chef för Attica Correctional Facility i USA. Strømnes är vice fängelsechef på ”världens mest humana fängelse”, norska Halden. Conway och Strømnes diskuterar kriminalvården i USA jämfört med i Norden – vilka goda nordiska exempel kunde USA anamma och vilka lösningar är utopistiska i det amerikanska samhället? Och vilka lösningar inom kriminalvården kunde vi i Norden exportera från USA? Kan man exportera värderingar?

Diskussionen leds av Jens Berg.

Kan man exportera nordisk kriminalvård till USA? - Spela upp på Arenan

Streamen börjar kl. 18 på tisdagen den 24 april. Paneldiskussionen finns också till påseende på Yle Arenan efteråt.

Conway och Strømnes medverkar också i Vega eftermiddag kl 15 på tisdagen.

Nordens fångvård rehabiliterar, USAs bestraffar

James Conway och Jan Strømnes medverkar också i Svenska Yles dokumentär "Vägen tillbaka", som är Yles mest distribuerade program någonsin.

I "Vägen tillbaka" besöker Strømnes två fängelser i USA: Attica Correctional Facility i delstaten New York och North Dakota State Penitentiary i North Dakota.

Strømnes överraskas av något som han karaktäriserar som en "brist på långsiktighet" inom den amerikanska fångvården.

– En god kriminalvård ger enorma vinster åt samhället på lång sikt. Det förvånar mig att amerikanerna inte vill beakta det, utan att de som system fokuserar på bestraffning.

En gitarr, trummor, en banjo, synthar och elgitarrer i en musikstudio som finns inne i Haldenfängelset i Norge.
Bildtext I Halden fengsel har de intagna tillgång till en musikstudio. Den har skapat uppmärksamhet och debatt framförallt utomlands. Den används dels för musikundervisning och bändverksamhet – som skapar en positiv stämning hos de intagna – men också för att t.ex. spela in när de intagna läser sagor åt sina små barn utanför fängelset, för att bibehålla bandet mellan föräldrar och barn.
Bild: Yle/John Stark

I Norden utgår man ifrån att varje intagen en dag "kan vara din granne". Därför bör de intagna rehabiliteras under sin fängelsetid så gott det går; de bör få de verktyg som behövs för att leva ett normalt liv utanför fängelsemurarna. Därmed sänker man tröskeln mellan ett fritt liv, och ett liv som annars så lätt kan bli institutionaliserat inne på en fångvårdsanstalt.

I praktiken innebär "rehabiliterande" allt från utbildning till ett mänskligt bemötande.

– Att behandla människor på ett humant sätt kostar ingenting. Det skapar en känsla av tillit, respekt och jämställdhet, säger Strømnes.

I USA ligger fokuset på bestraffning.

– Den intagna har mist sina rättigheter att vara en medlem av samhället genom att hen har begått brott, har brutit mot lagen. En sådan person ska inte behandlas mjukt. Vem bryr sig om hur det känns för dem?, sade James Conway 2013 i Svenska Yles program The Norden.

Ett tjugotal intagna står på motionsgården i Atticafängelset i USA. Några av de intagna spelar softball.
Bildtext I Attica Correctional Facility får de intagna enligt schema utnyttja fängelsegården för motion. Gården är en farlig plats – det är ofta där som de intagna reder ut sina meningsskiljaktigheter.
Bild: Yle/John Stark

Paneldiskussionen mellan Strømnes och Conway är ett steg i ledet mellan kriminalvårdsexperter i Norden och USA att försöka lära sig av varandra.

Diskussionen arrangeras av Anna Jungner-Nordgren och Henric Öhman vid Nordisk Kulturkontakt i Helsingfors.

Uppdarterad kl 15.27: datum korrigerat.

Diskussion om artikeln