Gynnsamma vindar för ensamseglaren Hjallis politiska manöver - "Det här kan bli ett avgörande bakslag för Orpos drömmar om statsministerposten"
Spekulationerna fortsätter att gå heta i tidningarnas ledarspalter, efter Harry "Hjallis" Harkimos plötsliga sorti från Samlingspartiet.
I stort är ledarskribenterna rätt överens. Samlingspartiet står inför stora utmaningar och SDP vädrar frisk morgonbris. Men tveksamt är om det finns en beställning på ett nytt parti.
Harkimos missnöje ingen hemlighet
Ensamseglaren Harkimos missnöje med Samlingspartiet och hur politiken sköts idag överlag är välkänt, i synnerhet då det kommer till vårdreformen och tvånget att rätta sig efter gruppdisciplin.
Hufvudstadsbladet skriver i sin ledare att med tanke på Harkimos bakgrund och framtoning förvånar det närmast att han gör sin manöver först nu, då han redan suttit tre år i riksdagen.
Både HS och HBL drar en parallell till Frankrike och president Emmanuel Macrons rörelse En Marche
Enligt Hbl är det högst sannolikt att Harkimo, tillsammans med den socialdemokratiske avhopparen Mikael Jungner, kommer att skapa en borgerlig marknadsliberalistisk rörelse. Det här är dåliga nyheter för Samlingspartiet, och kan sätta käppar i hjulet för vård- och landskapsreformen.
Enligt Helsingin Sanomat finns det ändå inte skäl att ännu säga adjö till vårdreformen. Regeringen har fortfarande en knapp majoritet, och oppositionen kan vara villig till kompromisser.
Potentiella politiska följder på längre sikt
Men Harkimos och Jungners hemliga planer kan påverka finländsk politik också på längre sikt, konstaterar Helsingin Sanomat i sin ledare.
Det finns en klar beställning på ett urbant marknadsliberalt alternativ inom finländsk politik. Det finns också en beställning på nya populistiska rörelser, det ser man i hela Europa.
Både HS och HBL drar en parallell till Frankrike och president Emmanuel Macrons rörelse En Marche.
Det ställer krav på de gamla partierna att förnya sig.
Svårt för nya partier
Frågan är ändå om det finns en beställning på ett helt nytt parti. Helsingin Sanomat ställer sig tveksamt till det här.
Historian talar sitt tydliga språk. Efter De gröna och Sannfinländarna har inget nytt parti lyckats få stadigt fotfäste i den finländska partikartan.
En ny politisk rörelse, som vill göra mera högerorienterad och renodlad marknadsliberalistisk politik, är en utmaning i synnerhet för Samlingspartiet
Sowieso är en ny politisk rörelse, som vill göra politik på ett nytt sätt, en utmaning för alla nuvarande gamla partier.
Och en ny politisk rörelse som vill göra mera högerorienterad och renodlad marknadsliberalistisk politik, är en utmaning i synnerhet för Samlingspartiet som för en hård kamp om att bli störst i riksdagsvalet om ett år, konstaterar både HS och Ilta-Sanomat.
Huruvida Harkimo och Jungner sätter kurs mot nästa riksdagsval är ännu oklart. Klart är ändå att Samlingspartiet inte har råd med fler myterier och avhopp, om man vill fortsätta hålla i rodret.
En stormig politisk sommar väntar
Österbottens tidning skriver i sin ledare att Harry Harkimo och hans besättning spelar ett högt spel där vinnarna är svåra att förutse.
Visserligen är de rådande politiska vindarna gynnsamma för ett urbant uppror. Men trots flera försök är det ingen som har lyckats med det Harkimo nu försöker: att etablera ett nytt liberalistiskt alternativ i finländsk politik.
Trots flera försök är det ingen som har lyckats med det Harkimo nu försöker: att etablera ett nytt liberalistiskt alternativ i finländsk politik.
Enligt ÖT ska man ändå inte spana för långt i framtiden. Harkimos och Jungners sikte är inställt på sommaren. Då avgörs vårdreformens öde. Då klarnar det också om regeringen är ett sjunkande skepp.
Hur det än går med det nya partiet eller icke-partiet, är det här urbana upproret en stormvarning för Samlingspartiet och Petteri Orpo. Sommarens partikongress kan bli mycket stormig, konstaterar ÖT.
Gick statsministerposten förlorad?
Politiska journalisten Pekka Ervasti är inne på samma linje. Harkimos sorti är ett hårdare slag än vad partiledningen vill medge.
- Det här kan bli ett avgörande bakslag för Samlingspartiets och Orpos drömmar om statsministerposten, sade Ervasti i Yles Aamu-tv i morse.