Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Spelbranschen i Finland måste våga satsa för att överleva”

Från 2018
En person spelar ett mobilspel.
Bild: RUNGROJ YONGRIT/EPA

För att ett företag ska kunna överleva krävs det nya innovationer av nytt folk - och att företaget vågar satsa på sina idéer. Det säger Kaj Häggman, med lång erfarenhet inom teknologibranschen.

Häggman har bakgrund i både Nokia och spelbranschen och han har sett hur teknologi- och spelindustrierna har förändrats genom åren. Nu jobbar han med startupföretag.

Han påpekar att konkurrensen är enorm, ingen vet hur många företag eller spel det finns och branschen är global.

– Så det som händer i spelbranschen är att man måste ha en massa tur, att just det spelet som man kommer på just då råkar hittas av tillräckligt många människor och man har följt en viss trend.

Innovationen dör om inte personalen byts ut

Häggman jämför med hur det skulle ha varit ifall Nokia, när företaget var som störst, skulle ha haft 100 000 konkurrerande företag med miljontals liknande produkter, i stället för den handfull stora konkurrenter företaget i själva verket hade.

Jämförelsen med Nokia är inte långsökt, det finns vissa likheter mellan den forna mobiljätten och dagens spelindustri i Finland.

Nokia
Bildtext Vi har mycket att lära oss av Nokias uppgång och fall - och återuppståndelse.
Bild: EPA/STEFAN PUCHNER

Nokia var känt för sina innovationer, men plötsligt gick övriga företag om på den fronten. Det kan hända i vilket företag som helst.

– Om man har hållit på med något riktigt länge så skapar man processer. Man har människor omkring sig som man har jobbat med i flera år, och till slut har man människor som har samma idéer och samma bakgrund som man själv. Det tar livet av innovationen.

De stora visar vägen, de små gör vad de vill

Häggman anser ändå att det inte är något fel på kompetensen inom spelbranschen i Finland, men om man inte ser sig omkring kan man inte förnya sig.

Nintendo Switch med Zelda: Breath of the Wild
Bild: Yle/Claudia Rybin

Men det finns företag som har visat att det går att sko sig på spel även i Finland, vilket har lett till att det numera finns flera små och medelstora spelföretag som gärna anställer nytt folk.

– När de stora företagen har hållit på tillräckligt länge så kanske deras anställda har sådana idéer som de skulle vilja utveckla själva, men det passar inte in det företagets strategi. Då hoppar de anställda av och skapar ett nytt företag, anställer nya människor och börjar från tomt bord och då kan man ju i princip göra vilket spel man vill.

En ständigt pågående evolution

Att nya, små företag föds i de storas kölvatten är inget nytt inom företagsvärlden, inte heller inom spelbranschen.

– De stora som vi känner till har hållit på länge, och de kan troligen inte komma med innovationer, men det kommer nya små och medelstora företag som hittar på en massa fina grejer och det är så som det fungerar, det är evolution.

Bild på mobilspelet Clash of Clans.
Bildtext Clash of Clans av det finländska företaget Supercell är ett av de riktigt stora mobilspelen i världen.
Bild: Supercell
Angry Birds
Bildtext "Alla" spelade Rovios spel Angry Birds för några år sedan.
Bild: angrybirds.com

Med erfarenhet i rösten kan Kaj Häggman komma med några råd till dem som vill förnya sina företag. Han tror inte det är vettigt att företagen går på med samma idéer och samma människor år ut och år in.

– Man borde anställa människor som har en helt annan bakgrund än man själv, människor som till exempel kommer från andra länder, man måste få impulser från helt nya håll och helt nya idéer – och sedan måste man våga göra någonting!

Diskussion om artikeln