Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företagare i resebranschen i Sibbo överens: Kommunen måste utnyttja sitt unika läge

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 10:16.
Utsikten från Härmo på Berghamn i Houtskär.
Bildtext Resebranschen är överens: Sibbo har en unik skärgård som inte ännu utnyttjas fullt ut, men för att locka turister hjälper det inte med enbart vackra landskap. Det krävs också service. (Illustrerande arkivbild)
Bild: Yle/Linus Hoffman

Läget mitt emellan Helsingfors och Borgå är en fördel och inte en nackdel, men ännu har de som arbetar i resebranschen i kommunen inte förstått att utnyttja turistströmmarna mellan de två städerna.

Ett av Sibbos trumfkort är närheten till Helsingfors och dess grannkommuner samt till Borgå. Det går lätt att ta sig till arbetet oberoende om arbetsplatsen ligger västerut eller österut.

Men hur är det ur turismsynvinkel? Helsingfors och Borgå är också turiststäder av stora mått.

Helsingfors är det naturliga valet för de turister som kommer till Finland med flyg. I huvudstaden lägger också de stora kryssningsfartygen till.

Från Helsingfors gör tusentals turister dagsutfärder till Borgå, Finlands nästäldsta stad med bland annat en attraktiv gammal stadsdel.

På väg mot Borgå stannar en del turistbussar till vid Gamla kyrkan i Sibbo för att sedan åka vidare mot Borgå.

sibbo gamla kyrka
Bildtext Sibbo gamla kyrka är en medeltida gråstenskyrka byggd mellan 1450 och 1454.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

"Sibbo måste utnyttja sitt unika läge"

Det här vill den nyanställda näringschefen Elina Duréault förändra. Hon ska arbeta för att turister skulle stanna en längre tid i kommunen och har bland annat tänkt använda kommunens unika natur som dragplåster.

En del av de som jobbar inom turism i Sibbo säger att samarbetet med Sibbo kommun varit gott, men hoppas naturligtvis att kommunen och företagen i branschen nu kunde gå in för att blåsa ännu intensivare på samma kol.

- Läget mellan Helsingfors och Borgå är inte alls en negativ sak. Saken är bara den att vi i Sibbo inte i tillräcklig utsträckning har förstått att utnyttja vårt läge, säger Marko Ojanen, nyutnämnd vd för Joensuun tila.

Caféet Sibbe på Joensuun tila i Sibbo - A.I Virtanens hem
Bildtext Joensuun tila är nobelpristagaren A.I. Virtanens hemgård.
Bild: Yle/Stefan Härus

Stor expansion under två år

Joensuun tila i Söderkulla är nobelpristagaren A. I. Virtanens (1895-1973) hemgård. Utgående från gården arrangerar produktionsbolaget Sibbe tjänster förknippade med fritid och turism.

För att kunna expandera, arbetar företaget som bäst tillsammans med Sibbo kommun på en planändring för området.

- Tanken är att få de turister som är på väg mot Borgå att också stanna till här och kanske rentav bli kvar en tid. En turist som stiger av bussen vid Gamla kyrkan eller som tar en sväng på en naturstig i Sibbo storskog, lämnar inte pengar i kommunen, säger Marko Ojanen.

I sommar ska det byggas en stor strandbastu på området. Sommaren 2019 ska man på Joensuun tilas ägor bygga en semesterby med tio vinterbonade stugor. Senare under sommaren ska man också bygga en strandrestaurang.

Café Sibbe i Sibboviken.
Bildtext Utbudet för turister är ännu begränsat vid Joensuun tila, men de två följande åren ska området byggas ut. (Arkivbild)
Bild: Yle / Hanna Othman

Stora möjligheter i södra Sibbo

Ett år senare är det dags för följande stora projekt. Sommaren 2020 ska det byggas ett hotell på området.

- Vi måste göra något om turisterna ska hitta det som kommunen kan erbjuda. För tillfället finns det ju inte ett enda hotell i Sibbo, säger Ojanen.

Ojanen ser med tillförsikt på framtiden. Han ser fram emot att tillsammans med Sibbo kommun fundera på hur turismen kunde utvecklas.

- Möjligheterna i södra Sibbo är många. Förutom Joensuun tila, finns Söderkulla gård och hamnområdet i Kalkstrand. Vi måste nu slå våra kloka huvuden ihop, menar Ojanen.

Vinterbadare i snöstorm
Bildtext Vinterbad är en av de upplevelser som turisterna kan prova på ute vid Norrkullaholmen i Sibbo. (Illustrerande arkivbild)
Bild: Mikael Crawford/Yle

Turism i Sibbo skärgård redan i tio år

Det har Joensuun tila redan gjort med ett annat företag inom turism. Ute i skärgården, På Norrkullaholmen, har Seasong travels sin knutpunkt. Där har man arbetat med turism redan i tio år.

Det är förstås skärgårdsmiljön och de tjänster som företaget där kan erbjuda som skapar en helhetsupplevelse för semesterfiraren eller den företagsgrupp som besöker holmen.

- Vi började med kryssningar i skärgården samt en stugby och därifrån har det utvecklats till att idag omfatta inkvartering, aktiviteter av olika slag, rekreationsdagar för företag, arrangemang av fester med mera, berättar Mia Tuomolin-Sundman.

För ett par år sedan startade Seasong Travels också ett cafe, vilket har resulterat i att nya besökare och fler dagsturister besöker Norrkullaholmen.

Inte ens vintern sätter käppar i hjulet. Skärgården är vintertid tillgänglig med aktiviteter som snöskotersafari, pilkning och simning i vak i räddningsdräkt.

Att tillverka isskulpturer är också en av de populära vinteraktiviteterna som Seasong travels erbjuder.

Vägskylt över Sibbo storskogs nationalpark
Bildtext Sibbo storskog är ett ännu ett rätt så outnyttjat koncept i Sibbo.
Bild: Yle/Stefan Härus

Gamla kyrkan är inte allt

Sommaren är inte sämre. Då kan man segla, ro kyrkobåt, göra en kanotutflykt eller flyga över vågtopparna i en RIB-båt.

Hur har turister och semesterfirare hittat ert utbud?

- Det varierar från år till år. Det är kanske trots allt mera företagen som hittat oss och det vi kan erbjuda. Turisterna har inte hittat oss i lika stor grad, men visst har vi haft besök av japaner, tyskar och engelsmän i våra stugor, säger Tuomolin-Sundman.

Sibbo kommun har inte mycket att visa upp när det gäller bebyggelse och arkitektur, förutom Gamla kyrkan. Det är naturen och skärgården som är kommunens trumfkort.

Elina Dureault, näringschef i Sibbo
Bildtext Näringschef Elina Duréault ska locka turister till Sibbo med hjälp av naturen.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Samarbete med kommun och företag i branschen

Det har också Sibbo kommuns nya näringschef Elina Duréault insett. Hon har tänkt använda naturen som lockbete för turister.

Vad kommer det att innebära att Sibbo kommun nu har en person som arbetar med att utveckla turismen i kommunen?

- Vi har faktiskt samarbetat ganska tätt med kommunen redan nu då det gäller att satsa på skärgårdsturism. Vi samarbetar också med andra företag i branschen, till exempel Joensuun tila. Tillsammans är man stark och tillsammans försöker vi utveckla koncepten, säger Tuomolin-Sundman.

Helsinki Easts logo
Bild: HelsinkiEast

Kunderna finns på nätet

Seasong travels är också med i olika webbforum, som till exempel Visit Helsinki. Företagen som är med där, möts regelbundet för att se hur de kunde utveckla sin service.

Ett annat forum på nätet är HelsinkiEast, där de östnyländska kommunerna och de östnyländska reseföretagen marknadsför sina tjänster.

Det gör man under devisen bara ett stenkast från Helsingfors. Där presenteras de östnyländska kommunerna med orden Borgås stämningsfulla butiker, Lovisas idylliska strandlandskap, Lappträsks frodiga landsbygdslandskap och Sibbos skärgård.

- Vi är med på ett hörn i HelsinkiEast men jag tycker att reseföretagen kunde samarbeta ännu mera och utöka just den digitala marknadsföringen. Där finns turisterna och kunderna, säger Tuomolin-Sundman.

Samarbetet med Sibbo kommun är förstås nödvändigt då det gäller det rent administrativa med bygglov och planering av infrastruktur.

Ett samarbete också på ett annat plan är vad Marko Ojanen, nyutnämnd vd för Joensuun tila, efterlyser.

- Vi kunde ha nytta av stöd från kommunen då det gäller att komma i kontakt med de rätta resebyråerna och personerna. Jag hoppas att den nya näringschefen kunde öppna de kanalerna för oss, säger Ojanen.

Diskussion om artikeln