Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländarna jagar EM-framgång på bred front – hyfsad lottning för de flesta

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 15:39.
Sonja Pekkola och Jenny Nyström.
Bildtext Sonja Pekkola och Jenny Nyström spelar i EM i badminton nästa vecka.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Alla har ganska bra lottning. Kalle Koljonen har kanske den svåraste, och vi i damdubbel, men båda kan vinna sina öppningsmatcher, säger Jenny Nyström som deltar i både dubbel och mixeddubbel i EM i Huelva i Spanien.

Som bäst har finländare nått kvartsfinal i EM i badminton. Pontus Jäntti 1990 och 1992, Robert Liljequist 1992, Jyri Aalto 1994 och Anu Weckström (Nieminen) 2002 har stått för bedriften.

Finländsk badminton har gått framåt på sistone, framför allt på bredden, men att nå kvartsfinal sitter alltid hårt åt. Det betyder att man skulle behöva vinna över en seedad spelare.

En eller två segrar och därmed i bästa fall en plats i åttondelsfinal är ändå ett mer än realistiskt mål för så gott som alla finländare.

– Alla har ganska bra lottning. Kalle (Koljonen) har kanske den svåraste, och vi i damdubbel, men båda kan vinna sina öppningsmatcher, säger Jenny Nyström som som enda finländare deltar i två kategorier i EM, dubbel och mixeddubbel.

Bäst i mixeddubbel

Nyströms mål är att vinna öppningsmatcherna i bägge kategorierna, i mixed med Anton Kaisti och i dubbel med Sonja Pekkola.

I första omgången i mixed spelar Nyström och Kaisti som är 64:e på världsrankingen mot Misha och Svetlana Zilberman från Israel som är 128:e och får gälla som klara förhandsfavoriter.

Anton Kaisti och Jenny Nyström.
Bildtext Anton Kaisti och Jenny Nyström kan i bästa fall komma långt i EM.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Också i dubbel är Nyström och Pekkola (92:a på världsrankingen) favoriter till att vinna öppningsmatchen när Irlands Sara Boyle och Rachael Darragh (122:a på världsrankingen) står på andra sidan nätet. En titt i historieböckerna visar att finländarna har 2–0 i segrar i inbördesmatcher.

Bland annat möttes de i EM i Danmark i fjol och finländarna vann med klara siffror.

– Jag kom bland de 16 bästa i fjol i både dubbel och mixed. Och det är minimimålet nu också, säger Nyström.

– I mixed anser jag att det är realistiskt att vinna också den följande matchen. Motståndarna Marvin Emil Seidel och Linda Efler (23:e på världsrankingen) från Tyskland är hårda, men möjliga att besegra. Dubbeln är däremot svårare. Där måste vi överprestera för att vinna två matcher.

EM vårens huvudmål

EM är vårens viktigaste tävling för de finländska landslagsspelarna, det är nu det gäller att vara som bäst. Nästa formtopp ska sedan prickas in i skiftet juli-augusti när VM går av stapeln i Kina.

– Ja, det är helt klart vårens viktigaste tävling. Fiilisen är bra, pusselbitarna har fallit på plats, säger Eetu Heino som med sina 29 år är lagets nestor.

Han har varit med i EM fyra gånger tidigare, och som bäst varit i åttondelsfinal.

– Två gånger har jag varit bland de 16 bästa och två gånger har jag förlorat i första omgången. Så två bra EM och två dåliga, säger Heino.

I fjol var ett av de mer lyckade EM-tävlingarna när han först vann två matcher och sedan förlorade mot den danska finalisten Anders Antonsen i tre set.

eetu heino 4.8.2015
Bildtext Eetu Heino är mest rutinerad i de här sammanhangen av finländarna.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

I år är han klar för andra omgången utan att behöva slita i den första omgången.

– Det har både goda och dåliga sidor. Skönt att komma framåt i turneringen utan att behöva spela, men å andra sidan har man inte förmånen av att vara lika bekant med hallen.

Motståndaren är tills vidare oklar men Heino (75:e på världsrankingen) tror att det blir ukrainaren Artem Pochtarov (84:e på världsrankingen).

– Vi har bara mötts en gång tidigare och då vann han. Skulle säga att det är ganska 50/50.

– Det känns bra inför EM och lottningen kunde vara mycket sämre. Nu gäller det att förbereda sig så bra som möjligt, det är inga hokus-pokusmetoder som behöver göras.

Revansch i sikte

Finska mästaren Kalle Koljonens (74:e på världsrankingen) utgångsläge är ungefär likadant som Heinos: han har en gång spelat mot sin EM-motståndare, tysken Alexander Roovers (93:e på världsrankingen), och då var tysken bättre.

– Lottningen kunde ha varit bättre men också mycket sämre. Jag förlorade mot honom på hösten men då hade jag bihåleinflammation och var inte i 100 %:s form.

Koljonen säger att han och Roovers är totalt olika vad spelstilen beträffar, och att den som lyckas hålla motståndaren borta från dennes styrkor ligger bra till för att ta hem segern.

– Jag är starkare på bakplan, han på framplan. Bådas taktik kommer att vara att spela enligt motståndarens svagheter och styrkor.

24-årige Koljonen gör sitt andra EM – i fjol vann han sin öppningsmatch men förlorade sedan mot en dansk som kom till semifinal.

– Målet är förstås att vinna första matchen och förhoppningsvis också följande match som skulle vara en femteseedad dansk. Det skulle förstås vara en lite överraskning men inte åker man ju till EM för att förlora.

Bekanta motståndare

Finska mästaren i damsingel, Airi Mikkelä (151:a på världsrankingen), har fått en lottning som i princip är otroligt bra – men samtidigt svår.

– Visst är lottningen bra men samtidigt förskräcklig. Martina Repiska (86:e på världsrankingen) är en av mina bästa vänner, säger Mikkelä om slovakiskan som kommer emot i första omgången.

Airi Mikkelä är duktig på badminton.
Bildtext "Smörlottning", men samtidigt jobbigt för Airi Mikkelä.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

De har bott ihop och tränat tillsammans varje dag, och ungefär likadant blir det också i andra omgången om det blir vinst i första: då står slovenskan Lia Salehar (296:e på världsrankingen) för motståndet.

– Hon är också en vän från Odense så det är nog alla tiders galnaste lottning. Men vi tar en match i sänder.

Diskussion om artikeln