Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andra raka segern i VM – Kakkos delikatess öppnade ketchupflaskan

Från 2018
Smålejonen firar mål
Bildtext Finland gjorde sju mål i den andra VM-matchen.
Bild: Handout

Det dröjde 31 minuter innan Finland lyckades få hål på Frankrike i den andra matchen i U18-VM. Kaapo Kakko gick köksvägen och satte in sitt första mål i turneringen. Finland vann till slut med hela 7–0.

Finlands U18-landslag fick en strålande start på årets VM då laget i premiärmatchen i går besegrade Slovakien med klara 5–2. I dag stod Frankrike, som är nya på högsta nivå, för motståndet och även nu blev det seger.

– Det var en utmanade match och det är inte alltid så lätt då man måste göra allt själv. Jag är riktigt nöjd över segern. Det hör inte till vardagen att vinna med 7–0. Speciellt fjärdekedjan gjorde fina mål i den här matchen, säger Finlands chefstränare Tommi Niemelä till Yle efter matchen.

Frankrike som förväntas få rikta in sig på att undvika degradering lyckades stå emot den finländska anstormningen i halva matchen. Då fick Kaapo Kakko pucken, rundande kassen och satte in den i tomt mål.

Målet fick fart på Finland som gjorde ytterligare två mål i den andra perioden. Några minuter efter ledningsmålet spelade Kakko fram Ville Petman som prickade in 2–0. I slutsekunderna av den andra perioden tog Konsta Hirvonen vara på en målvaktsretur och skickade in 3–0.

– Frankrike försvarade bra, vi hade chanser i första perioden men lyckades inte få in pucken. Då vi fick in första målet så började det rulla på, säger Kakko till Yle.

Kakko och Petman tvåmålsskyttar

Anton Lundell som gjorde 1+3 i VM-premiären lyckades även men målskyttet i den andra matchen. Åtta minuter in i den sista perioden höll han sig framme och satte 4–0.

Direkt i följande anfall fick de finländska spelarna jubla igen. TPS-spelaren Kaapo Kakko gjorde sitt andra mål i matchen då han prickade in 5–0.

Finland fick två tvåmålsskyttar i matchen. Ville Petman ville inte vara sämre än Kakko och efter 51.51 gjorde han 6–0. Niklas Nordgren blev Finlands sista målskytt då han fastställde slutresultatet till 7–0 med tre minuter kvar att spela.

Jere Huhtamaa vaktade Finlands mål och räddade tio skott då han höll nollan.

Finlands VM fortsätter på söndag med match mot värdnationen Ryssland. Ryssland besegrade Frankrike i sin första match med 7–1.

– Det blir en stor utmaning som vi ser fram emot. Det blir säkert mycket folk på läktaren, säger Ville Petman.

Resultat:

Frankrike – Finland 0–7
31.17 0–1 Kaapo Kakko
35.02 0–2 Ville Petman (Kaapo Kakko, Santeri Salmela)
39.31 0–3 Konsta Hirvonen (Jesse Moilanen, Ville Petman)
47.54 0–4 Anton Lundell (Anttoni Honka)
48.16 0–5 Kaapo Kakko (Jesperi Kotkaniemi, Niklas Nordgren)
51.51 0–6 Ville Petman (Lassi Thomson)
56.43 0–7 Niklas Nordgren (Lassi Thomson)

Finlands lag:

15 Niklas Nordgren – 9 Jesper Kotkaniemi – 33 Kaapo Kakko
37 Toni Utunen – 6 Lassi Thomson

24 Sampo Ranta – 27 Kristian Tanus – 19 Lenni Killinen
2 Santeri Salmela – 29 Kim Nousiainen

34 Arttu Nevasaari – 22 Anton Lundell – 12 Leevi Aaltonen
20 Mikko Kokkonen – 36 Anttoni Honka

13 Konsta Hirvonen – 23 Ville Petman – 21 Jesse Moilanen

Målvakt: 1 Jere Huhtamaa (20 Jasper Patrikainen)

Diskussion om artikeln