Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Dramasamarbetet Nordic12 ger nya dramaserier synlighet i Norden

Från 2018
Donna (Alina Tomnikov) står på gatan och håller en telefon med framsträckt hand framför ansiktet. Solen skiner i ansiktet på Donna och i bakgrunden syns bilar.
Bild: Production House

Den nordiska publiken får tillgång till fler dramaserier när de fem nordiska public service-bolagen DR, NRK, RUV, SVT och Yle lanserade det nya dramasamarbetet Nordic12.

Samarbetet ska öka genomslagskraften för nordiskt drama. Direktörerna för de fem nordiska public service-bolagen lanserade Nordic12 i Köpenhamn den 19 april,

I praktiken innebär Nordic12 att tittarna varje år får tillgång till tolv nyproducerade nordiska public service-dramaserier. De kommer att finnas tillgängliga för användarna på webben under en längre tid.

12 nya serier, 12 månader

“Det här samarbetet garanterar att alla i Norden har tillgång till nordiskt kvalitetsdrama året runt, oberoende av om man väljer att se på traditionell tv eller använder public service-bolagens play-tjänster”, säger Nordvisions ordförande och Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Till en början betyder tolv serier årligen tre serier från Danmark, Norge och Sverige, två från Finland och en från Island. Serierna finns tillgängliga i tolv månader.

”Tajmningen är utmärkt för konkret samarbete på nordisk nivå. Den globala konkurrensen för streamingtjänster kräver större satsningar och ökar betydelsen av katalogpublicering. För att skilja sig från mängden måste man kunna erbjuda sådant som ingen annan har. Konkurrensen om exklusiva utbud, dvs utbud man har ensamrätt på, är stenhård”, säger Yles direktör för kreativa innehåll Ville Vilén.

De nordiska public service-bolagen har under senare år blivit världsberömda för sina dramaproduktioner. Sex av de senaste 15 Emmy-priserna har gått till nordiska dramaproduktioner.

Stärker det nordiska samarbetet

Nordiskt drama skiljer sig från mängden i det ökande globala utbudet. Med sitt fokus på nordisk kultur, identitet och vardag – och med modet att ta upp kontroversiella frågor som tro, krig, politik, ungdomsliv och moderna familjerelationer till diskussion – utgör dramaserierna ett starkt public service-innehåll som verkligen kan nå ut till många tittare.

”Finländskt seriedrama har på kort tid fått stor internationell uppmärksamhet. Vi klarar oss inte genom att kopiera andra och vi har också helt tydligt hittat vår egen stil – även om vi kanske inte märker det själva. Vårt samhälle, språk och mentalitet skiljer sig från det övriga Norden. Det måste vara utgångspunkten för vårt dramautbud, och Yle satsar stort på det under de kommande åren”, säger Ville Vilén.

Enligt Vilén utgör Nordic12 en möjlighet för finländskt drama att visa framfötterna i Norden. Nordic12 erbjuder i sin tur ett utökat garanterat topputbud för Yles tv-kanaler och Arenan

“De nordiska public service-bolagen har samarbetat tätt under en lång tid. Med det här dramaavtalet stärker vi gemenskapen ytterligare och gör våra bästa dramaserier tillgängliga för en bred publik i hela Norden”, säger Marit af Björkesten.

Nordic12 -dramasarier under perioden 2018/2019
Hjemmebane (Heimebane) - NRK
Donna (Blind Donna) - Yle
Manners (Mannasiðir) - RÚV
Koukussa (Hooked) – Yle
Liberty – DR
Herrens veje 2 - DR
De dagar som blommorna blommar - SVT
Sommaren 68 – SVT
Hjemmebane 2 /Heimebane 2 – NRK
Bedrag 3 – DR
Bonusfamiljen 3 – SVT
Twin – NRK