Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författare till vegetarisk kokbok: Inte ens Arnold Schwarzenegger vill ha kött

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 07:57.
Charlotta Munsterhjelm och Anton Häggman

Kokboksförfattarna Anton Häggman och Charlotta Munsterhjelm blev vegetarianer för fyra år sedan och hade svårt att hitta goda och enkla vardagsrecept, vilket resulterade i en vegetarisk kokbok med hundra lättlagade recept.

Häggman och Munsterhjelm har hört de flesta fördomar om vegetarisk kosthållning, den om proteinbrist är fortfarande populär.

- Jag trodde själv då i början att vi kanske inte skulle få tillräckligt med proteiner och köpte mängder med bönor hem, men det är faktiskt en onödigt fördom eftersom det ju finns proteiner i nästan all mat, säger Munsterhjelm.

- En annan fördom är att man inte blir mätt på vegetarisk kost och det är så fel, den som säger så kanske äter för lite eller bara sallad och självklart blir man inte mätt på det. Men om man går till sin vanliga matbutik är ju säkert minst 80% vegetariskt.

Vegetarisk mat väcker aggressioner

En sista fördom kan vara den att det inte går att vara vegetarian utan att tuta ut det i social media i tid och otid.

- Jag har märkt att det ofta är köttätare som pratar om min vegetariska mat. I Sverige där vi bor just nu är det vanligt att man har med sig en lunchlåda till jobbet och så fort någon upptäcker att jag alltid äter vegetariskt börjar frågorna komma, berättar Munsterhjelm.

- Många blir nästan aggressiva och undrar om jag nu verkligen får tillräckligt med näringsämnen. Jag skulle säga att det är väldigt få som i västvärlden lider av proteinbrist, däremot nog av fiberbrist, men det oroar sig inte lika många över, säger Munsterhjelm.

mat
Bildtext Göttbullar, köttbullar utan kött, från kokboken Din nya vegetariska vardag.

- Det enda man kanske behöver se över är B12 som mest förekommer i animaliska produkter, säger Häggman, men till och med det finns i exempelvis fermenterade produkter och också exempelvis ägg, ifall det hör till ens kost.

Musklerna växer också utan kött

En vegetarian bestämmer själv om hen äter ägg eller inte, men veganen gör det inte. Veganen lämnar bort allt som kommer från djur, alltså också mjölk, smör och ägg.

Men till och med veganen kan med planering få i sig allt hen behöver. En känd förespråkare för veganism är Arnold Schwarzenegger och en finländsk vegan som förutom sin musikkarriär även är känd för sin muskulösa kropp är Musta Barbaari.

Paret Häggman/Munsterhjelm har använt det senaste året till att producera den nya kokboken, kvällar och helger har gått åt till detta.

Arbetsfördelningen har varit sådan att Munsterhjelm nästan tagit alla fotografier, medan Häggman stått första största delen av kockandet, eftersom han helt enkelt har lite mera erfarenhet och enligt paret är den bättre kocken.

Munsterhjelm står för det mesta av researcharbetet och läser bloggar och kokböcker för att hitta inspiration. Sedan sätter arbetet igång, men det mesta sker ändå ganska spontant och organiskt.

Började med bloggande

Under det senaste ett och ett halvt året har man kunnat följa parets passion för grön mat på bloggen Cake and beans.I och med bloggandet blev det ganska snart klart att man också vill ge ut en kokbok.

- Vi var kanske ganska naiva i början och satte bara igång. Vi var slarviga och glömde skriva upp hur mycket vi använt av olika ingredienser. Sedan när någonting blev väldigt gott måste vi på nytt försöka utreda vad vi egentligen hade gjort. Nästa gång är vi nog mera organiserade.

Diskussion om artikeln