Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kramdjur övernattar på Borgå bibliotek: ”Vad som helst kan hända”

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 21:29.
I-or, nasse och snusmumriken på Borgå bibliotek
Bildtext Sorgsna I-or, trötta Snusmumriken och den mera nöjda och belåtna Nasse övernattar på Borgå bibliotek.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgå stadsbibliotek håller öppet natten mellan fredag och lördag, men bara för mjukisdjur. Bibliotekets egen Nalle kommer att dokumentera vad som händer.

Vissa bibliotek kan man besöka tidigt på morgonen eller sent på kvällen och till och med på söndagar. Nattetid är dock dörrarna låsta. Man brukar säga att sådana bibliotek har meröppet.

Borgå stadsbibliotek är inte ett sådant bibliotek. Däremot kommer det att vara liv och rörelse där natten mellan fredag och lördag. Kanske. Ingen vet.

Det är nämligen bara mjukisdjur som har tillträde. Nallar, hundar, seriefigurer, karaktärer från bokens och filmens värld, kändisar och doldisar.

Kramdjursnalle och bibliotekarie Anne Suvanto
Bildtext Bibliotekets egen Nalle ska övervaka. Bibliotekarie Anne Suvanto återkommer på lördag morgon.
Bild: Yle/Stefan Härus

Nalle håller koll så att inte natten går över styr

Det handlar om ett evenemang som biblioteket kallar Mjukisdjurens natt.

- Vi har ingen aning om vad mjukisdjuren kommer att syssla med natten mellan fredag och lördag. Vad som helst kan hända, säger bibliotekarie Anne Suvanto.

Är det faktiskt så att ingen övervakar dem?

- Bibliotekets egen Nalle försöker säkert hålla koll, skrattar Suvanto.

Mjukisdjurens natt på Brogå bibliotek 20.04
Bildtext För första gången i Borgå stadsbibliotek.
Bild: Yle/Stefan Härus

Sorgsna I-or och slitna Snusmumriken

När Yle Östnyland besöker huvudbibliotekets barnavdelning har det börjat droppa in mjukisdjur, men i ganska maklig takt. Kanske är de ännu i dagis eller i skolan tillsammans med dem som de bor hos.

- Det har faktiskt bara dykt upp tre mjukisdjur men vi väntar oss trettio, säger bibliotekarie Anne Suvanto.

De tre som är ute i god tid är åsnan I-or och Nasse ur berättelserna om Nalle Puh. Den tredje är Snusmumriken ur Muminberättelserna.

I-or ser ut som han brukar. Han hänger med huvudet, har sorgsna ögon och verkar aningen deprimerad. Det är som om han tänkte: ”Ska vi inte bli fler?”

Snusmumriken ser ut som om han har kommit från en lite häftigare resa söderöver och inte egentligen skulle ha lust med några fler nattliga äventyr och bravader. Han är småsliten, ruggig och väldigt tystlåten.

Mjukisdjurens natt på Borgå bibliotek 20.04
Bildtext Bibliotekets egna kramdjur har en chans att stifta nya bekantskaper.
Bild: Yle/Stefan Härus

Nattens bravader avslöjas på morgonen

- Mjukisdjurens natt har arrangerats på många olika håll och i Helsingfors har det varit mycket populärt, så populärt att biblioteket var tvunget att kalla in extra personal för att få ordning på alla övernattande mjukisdjur, säger Suvanto.

Det är första gången som konceptet provas i Borgå. Tanken är, förutom att arrangera någonting nytt och annorlunda, att göra biblioteket känt för barnen.

- Kanske söker mjukisdjuren under nattens lopp reda på sina favoritböcker och läser natten lång. Kanske läser de om sig själva. I morgon bitti kan det vara att det är många trötta mjukisdjur som ska avhämtas, säger Suvanto.

På lördag morgon, då mjukisdjuren ska avhämtas, kommer barnen att få se en bildshow i sagorummet som visar vad som har hänt under nattens lopp i Borgå stadsbibliotek.

- Det är bibliotekets egen Nalle som fotograferar under natten, så det ska bli spännande att se sen på morgonen vad mjukisdjuren riktigt sysslat med, skrattar Suvanto.

Mjukisdjurens natt på Borgå bibliotek 20.04
Bildtext Ännu är bibliotekets egna kramdjur på sin plats, men natten mellan fredag och lördag kan det hända att korgen är tom.
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln