Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK vann bronset – lagkaptenen Petrell avgjorde i förlängningen

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 22:11.
Lennart Petrell kramar om Kevin Lankinen.
Bildtext Lennart Petrell och Kevin Lankinen fick avsluta säsongen med en bronsmedalj.
Bild: Lehtikuva

En minut och 35 sekunder in i förlängningen kom avgörandet i bronsmatchen mellan TPS och HIFK. Lennart Petrell såg till att HIFK tog sin andra ligamedalj på tre säsonger.

HIFK och TPS möttes fyra gånger i årets grundserie och Helsingforslaget vann samtliga matcher. När lagen nu drabbade samman i bronsmatchen var det återigen IFK som drog det längre strået.

Matchen stod 2–2 vid full tid och förlängning fick avgöra. Lagkaptenen Lennart Petrell klev fram och skickade in den avgörande pucken då matchklockan visade 61.35.

Stunden innan var Ilari Filppula nära att skjuta bronset till TPS men efter en lång videogranskning kom man fram till att pucken aldrig var över mållinjen.

Bronset var HIFK:s tionde i ligan och den andra medaljen på tre säsonger. Våren 2016 förlorade laget finalserien mot Tappara.

– Det var en jämn match som kunde ha slutat hur som helst. Nu studsade pucken vår väg och vi fick en välförtjänt seger, säger HIFK-tränaren Ari-Pekka Selin till STT efter slutsignalen.

Lennart Petrell med bronsmedaljen
Bildtext Lennart Petrell blev matchhjälte för HIFK.
Bild: Lehtikuva

HIFK tog ledningen

IFK var vassare i början av matchen och i slutet av den första perioden gav Teemu Tallberg laget ledningen. Tallberg uppvaktades av två TPS-backar men lyckades trots det pricka in pucken bakom Rasmus Tirronen.

HIFK dominerade under långa stunder men TPS kom tillbaka och kvitterade i slutet av den andra perioden. Kevin Lankinen räddade Martin Bergers skott från blålinjen men Oula Palve var först på returen och satte in kvitteringen.

I slutet av perioden var Palve i händelserna centrum. Några minuter efter kvitteringen drog han på sig en utvisning och Teemu Eronen dunkade in 2–1 i powerplay. Men det tog inte slut där. Minuten senare gick HIFK bort sig i försvaret och Palve snappade upp pucken och kvitterade till 2–2.

Den tredje perioden blev mållös och förlängning fick avgöra matchen. Där det alltså var Petrell som avgjorde för HIFK.

Målvakten Niklas Bäckström har inte spelat för HIFK sedan den 29 december men i kvällens match fanns han med på bänken. Bäckström fick ändå ingen istid i det som sannolikt var hans sista match för klubben.

Efter matchen fick Bäckström stående ovationer av HIFK-klacken som skanderade "Nicke".

Niklas Bäckström på IFK:s bänk
Bildtext Niklas Bäckström fick följa med matchen från bänken.
Bild: Lehtikuva

Resultat:

TPS – HIFK 2–3 efter förlängning
15.19 0–1 Teemu Tallberg (Haataja, Kaski)
34.13 1–1 Oula Palve (Kallio, Berger)
38.14 1–2 Teemu Eronen (Rask, Malinen) pp
39.18 2–2 Oula Palve (Budish, Palmu)
61.35 2–3 Lennart Petrell

Målvakter:

Rasmus Tirronen TPS 16+13+4+0=33
Kevin Lankinen HIFK 6+7+6+1=21

Publik: 7021

Diskussion om artikeln