Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsovårdspersonal kritiserar tvånget att vaccinera sig mot influensa

Från 2018
Uppdaterad 22.04.2018 11:09.
Linda Malmström
Bild: Heidi Finnilä/ Yle

Missnöjet mot tvånget inom hälsovården att vaccinera sig mot influensa ökar. En grupp på Facebook som kallar sig "Minä päätän itse", eller Jag bestämmer själv får hela tiden fler medlemmar.

I fredags demonstrerade gruppen för första gången utanför riksdagshuset mot vaccinationstvånget, som de upplever som kränkande.

Deltagandet var inte så stort men inom gruppen bedömer man att många befinner sig i en trängd situation på sin arbetsplats, de utsätts för påtryckning och hot om uppsägning.

demonstration
Bildtext Vårdpersonal demonstrerar mot influensavaccin.
Bild: Heidi Finnilä

Också några demonstranter känner till fall där personal har fått sparken för att de har vägrat ta influensavaccin.

Missfall och infektion

En av demonstranterna är Linda Malmström. Hon menar själv att hon fick missfall av influensavaccinet och efter det har haft infektion hela vintern.

Hon tror inte att det finns någon annan orsak som förklarar det utom vaccinet.

- Det finns undersökningar om att missfallsrisken dubbleras men Institutet för hälsa och välfärd, THL berättar inte om det utan säger att det är tryggt att ta vaccinet.

Inte vaccinkritiker

Malmström har fått ett varierande bemötande då hon har berättat om det här. Vissa tror henne, men andra har nonchalerat henne.

Malmström påpekar att hon inte är vaccinkritiker. Det betyder att man är emot all vaccinering, men hon är emot influensavaccinet.

- Det har undersökts en väldigt kort tid och man vet inte vilka följder det har, menar Malmström.

Viktigt att patienter skyddas

Pekka Puska är tidigare chef för THL men numera riksdagsledamot säger att det är oerhört viktigt att hälsovården skyddar patienter, speciellt under epidemitider och riskpatienter.

pekka puska
Bildtext Pekka Puska
Bild: Heidi Finnilä

- Å andra sidan är det också så att vaccinering är frivilligt i Finland, säger Puska.

- Vi hoppas att vaccineringsprocenten är så hög som möjligt så att det inte blir problem på sjukhusen. Nu måste sjukhusledningen omplacera dem som inte har vaccinerat sig så att de inte jobbar med patienter.

Puska: Fel att ge sparken

Puska anser att det är helt fel att ge dem som vägrar ta influensavaccin sparken, vilket har förekommit.

- Det är alldeles fel, säger han. Man ska inte ge sparken utan man ska omorganisera arbetet. På ett stort sjukhus måste det finnas möjligheter att omorganisera.

Vem tar då ansvar för komplikationer som kan komma efter att man har tagit ett vaccin?

- Ja vem tar då ansvar för att en riskpatient får en allvarlig sjukdom av en läkare eller sköterska som inte är vaccinerad? Det är ett mycket, mycket större problem, säger Puska.

Tehy: Vaccineriangar är viktiga

Anna Kukka på hälsovårdsfacket Tehy säger att man inom Tehy ser vaccineringarna som viktiga, både för patienter och personal och deras närmaste.

Hon förstår också att det är en stor sak om olika åtgärder påverkar arbetsförhållandet.

Artikelns rubrik ändrad 21.18. Vi försöker så snabbt som möjligt få en kommentar av THL angående vaccinets möjliga bieffekter.

Artikeln ändrad 22.4.2018 kl 11.07. "Hon berättar att hon fick missfall" till hon "menar själv att". Meningen "Det har undersökts en väldigt kort tid och man vet inte vilka följder det har" har förtydligats så att läsaren förstår att det är ett citat av den intervjuade.

Diskussion om artikeln