Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Marjamäki i behov av medvind ställs mot namnstarkt Ryssland

Från 2018
Uppdaterad 21.04.2018 18:51.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ishockey: EHT: RUS - FIN (Svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Återbud, fler återbud – och en förlust mot Tjeckien i torsdags. Lejonens VM-uppladdning har hittills varit trist. Varje liten vindpust som kan vända skutan är välkommen, till exempel en stark insats mot Ryssland i kväll.

Ryssland–Finland
Lagens andra match i den tjeckiska EHT-turneringen.
Pardubice klockan 19.15, sändningen startar i TV2 och på Arenan klockan 18.55.
Matchen refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Lejonens läge:

Finländska spelare och hockeykännare har den här veckan stått på rad för att intyga att Lauri Marjamäkis roll som förbundskapten inte har något alls att göra med att Lejontruppen med två veckor till VM ser sällsynt svag ut.

Sådana utsagor betyder absolut ingenting om de inte backas upp av handling, och siffrorna talar just nu ett tydligt språk: Av de tolv finländska NHL-spelare vars säsong tog slut efter grundserien är det en enda (Julius Honka) som hittills tackat ja till VM. Och då har vi inte ens kommit in på alla KHL-återbud.

Efter tre misslyckade storturneringar av tre möjliga (World Cup, VM och OS) och en sådan start på vårens VM-projekt är det klart att Marjamäki är pressad. Speciellt som Finland inte imponerat i träningsmatcherna, med två klena insatser hemma mot Vitryssland och en svag tredje period mot Tjeckien i torsdags som betydde att veckans EHT-turnering inleddes med en 1–3-förlust.

Marjamäki och hans landslag behöver nu lite medvind, och även om det bara handlar om en enstaka obetydlig EHT-match skulle en seger över ett starkt ryskt lag ge råg i ryggen och lite arbetsro. Storförlust i kväll och olyckskorparna kraxar vidare med allt högre stämma.

Rysslands läge:

En fascinerande vår i rysk ishockey fick en oväntad knorr då OS-guldtränaren Oleg Znarok inför VM sattes åt sidan och ersattes av Metallurg Magnitogorsks tidigare coach Ilja Vorobjov.

Stora skor för Vorobjov att fylla, och efter sju raka segermatcher för ryska hockeylag och fem raka ryska trepoängare i EHT-matcher förlorade Vorobjev i sin första hemmalandskamp, 1–2 mot Sverige i Jaroslavl i torsdags. Mot ett starkt SHL-betonat Tre Kronor uppträdde Ryssland överraskande klent i första och tredje perioden, och det ryska laget förtjänade att förlora.

Lita på att Vorobjev vill rätta till den missen, och trots att det bara handlar om en av sex EHT-matcher inför VM finns det orsak att räkna med ett mer fokuserat och energiskt Ryssland i kväll, det finns många spelare i truppen vars insatser i de kommande matcherna avgör om det blir nåt VM-spel eller inte.

Stommen till ett riktigt bra VM-lag finns annars redan nu, med en handfull spelare som hade stora roller i OS-truppen, ett knappt dussin SKA-stjärnor och två strålande målvakter i Vasili Kosjetjkin och Igor Sjestjorkin.

Tidigare matcher:

Lagen möttes aldrig i OS tidigare i år, och när det gäller vinterns EHT-turneringar har länderna tagit varsin seger. Ryssland vann med 3–0 i Moskva i december medan Lejonen var bättre med siffrorna 3–2 i Helsingfors i november.

Ingen av de totalt åtta målskyttarna i de två matcherna finns med i kväll, men OS-turneringens poängkung Nikita Gusev har plockat passningspoäng i bägge mötena och är med också i veckans trupp.

Finländska spelare att hålla koll på:

Pekka Jormakka och Olli Palola

Fick aldrig ens chansen att spela in sig i OS-diskussionen, vilket avslöjar att de inte hör till Marjamäkis största favoriter. Får nu offensivt ansvar och lyckades bra i den andra träningsmatchen mot ett mediokert Lettland tidigare i vår. Men för att yttrarna som hittills bara gjort varsin VM-turnering ska finnas med i Danmark nästa månad krävs poäng också mot starkare motstånd, till exempel i kväll.

Juuso Riikola

Backen som i sommar byter KalPa mot Lukko kan vara på väg in i VM-truppen, men ännu behövs arbetsprov innan biljetten stämplas. Det finns nämligen ovanligt gott om potentiella VM-backar i de fyra lag som gick längst i FM-ligaslutspelet, men en stark insats i en match som den här förstärker Riikolas aktier ytterligare.

Ryska spelare att se upp för:

Nikita Gusev

Till slut överlägsen etta i poängligan i OS, på sex matcher noterades Gusev för 4+8=12, tre poäng fler än nån annan mäktade med. Tvåa i poängligan i KHL efter Ilja Kovaltjuk och Gusev hörde också till de ryska spelare som var bäst i torsdagens match, då han spelade fram till det enda hemmamålet.

Jevgenij Dadonov

Kommer från en kanonsäsong tillsammans med Aleksander Barkov i Florida Panthers. 29-åringen hade uppenbarligen nytta av en tidigare sejour i Nordamerika för den här gången var har definitivt NHL-redo, med 65 poäng på 74 matcher och en stark plusminus-notering. Enda målskytt för Ryssland tidigare i veckan.

Finlands laguppställning:

Den största förändringen jämfört med torsdagsmatchen finns mellan stolparna, AHL-målvakten Ville Husso får chansen att visa upp sig i en VM-trupp som nästa vecka också förstärks med Harri Säteri.

Lagets två juniorspelare, Kasper Björkqvist och Henri Jokiharju, finns med i den spelande uppställningen medan Toni Rajala som tack för sin goda insats i förrgår sätts in i en intressant andrakedja med Veli-Matti Savinainen och ligans poängkung Antti Suomela.

Målvakt:
31 Ville Husso
(35 Eero Kilpeläinen)

1:a femman:
25 Pekka Jormakka - 65 Sakari Manninen - 34 Olli Palola
50 Juuso Riikola (A) - 2 Ville Pokka

2:a femman:
19 Veli-Matti Savinainen (A) - 74 Antti Suomela - 21 Toni Rajala
4 Tommi Kivistö - 6 Julius Honka

3:e femman:
62 Jonas Enlund - 22 Mika Niemi - 12 Marko Anttila
7 Urho Vaakanainen - 15 Henri Jokiharju

4:e femman:
10 Eemeli Suomi - 76 Jere Sallinen (C) - 24 Kasper Björkqvist
36 Casimir Jürgens

13:e forward:
61 Juuso Ikonen

Tipset:

En EHT-match i behov av lite tändvätska, och Rysslands oväntade förlust mot Sverige i torsdags kan vara precis vad favoriten behöver för att tända till. Vorobjev vill inte inleda sin tränartid med en förlustsvit, och Ryssland vinner med 4-2.

Diskussion om artikeln