Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvärlden reagerar med kritisk skepsis på Nordkoreas provstopp

Från 2018
Nordkorea provsköt i Juli den nya långdistansmissilen Hwasong-14 som kan nå stora delar av västra USA
Bildtext Nordkorea provsköt ifjol långdistansmissilen Hwasong-14 som kan nå västra USA.
Bild: EPA/KCNA

Många ser Nordkoreas avbrutna missil- och kärnvapentest som ett positivt steg men vill också se en oåterkallelig nedrustning av kärnvapnen i Nordkorea. Provstoppet kan vara tillfälligt eftersom landet ser sig som en fullvärdig kärnvapennation. Frågan om nedrustning är alltjämt helt öppen för Nordkoreas del.

EU:s utrikespolitiska ledare Federica Mogherini säger att Nordkorea nu måste gå vidare med en verifierbar och oåterkallelig nedrustning av sina kärnvapen.

Beskedet om ett omedelbart stopp för kärnvapen- och missilproverna är ett välkommet steg som manar till en fortsättning, tillägger Mogherini.

Kinas utrikesministerium välkomnar också provstoppet.

Kina räknar med att det bidrar till att minska spänningen och gynnar nedrustningen av kärnvapen på Koreahalvön.

- Centralkommittén vid Koreas arbetarparti fokuserar på att utveckla ekonomin och höja folkets levnadsstandard vilket Kina välkomnar, heter det i nyhetssändningen från den statliga televisionen i Peking.

- Nordkorea vill få ett slut på de internationella sanktionerna genom att tillfälligt stoppa kärnvapen- och missiltesterna, säger Hanna Sahlberg, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Kina.

Nordkorea stöder en global nedrustning av kärnvapen men räknar sig som en kärnvapennation med trovärdiga kärnvapen, tillägger hon.

Både optimism och pessimism

Omvärlden ser både optimistiskt och pessimistiskt på de nya tongångarna från Nordkorea. Det säger Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet i Sverige.

- Frågan är om Nordkorea verkligen menar allvar när landet säger att de avbryter alla kärnvapen- och missiltester, säger Jerdén.

- Det är lätt att säga att man ska göra ett uppehåll men också lätt att fortsätta testerna, säger han och påminner om att landet tidigare har avbrutit sina tester bara för att återuppta dem igen.

Världen vill se att Nordkorea gör sej av med missiler och kärnvapen.

Björn Jerdén, Asienprogrammet vid UI

Han menar att det världen vill se är att Nordkorea verkligen börjar montera ner sitt testprogram och gör sig av med missiler och kärnvapen.

- Men det är fortfarande upp till bevis om man är seriös med sina avsikter, säger Jerdén och tillägger att han personligen är öppen för en ny inriktning för Nordkorea.

Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un ska fredag nästa vecka vecka träffa Nordkoreas president Moon Jae-In vilket blir det första toppmötet mellan länderna på tio år.

Efter det ska Kim träffa USA:s president Donald Trump nån gång i slutet av maj eller början av juni.

Varför Nordkorea meddelar om eftergifter redan före toppmötena kan bero på att han ser ett möte med USA:s president som en verklig seger i sig.

Varken Kims far eller farfar kunde uppnå direkta förhandlingar med USA:s ledare.

Men alla är inte imponerade över det planerade toppmötet mellan Kim och Trump.

Vilken är Kims och Trumps strategi inför toppmötet?

Den internationella koalitionen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, ser skeptiskt på det förestående toppmötet.

- Jag vet inte om det ingår så värst mycket strategi inför toppmötet. Det är väldigt svårt för omvärlden att påverka toppmötet som egentligen handlar om två individer. Vad som helst kan hända.

Det säger Beatrice Fihn som leder ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons som fick Nobels fredspris 2017.

Hon varnar för president Trumps hot om att avbryta USA:s medverkan i det internationella avtalet om Irans kärnenergiprogram.

- Det skulle sända en mycket oroande signal till Nordkorea. Varför skulle man sluta ett avtal med USA om landet inte håller vad man kommit överens om, frågar sig Fihn.

Donald Trump har twittrat att Nordkoreas provstopp är ett stort framsteg och en god nyhet för både Nordkorea och världen.

Men Trump har också twittrat "Min knapp är större än din" om de nordkoreanska kärnvapnen vilket Fihn ser som en "toxisk maskulinitet".

- Det handlar om att visa hur tuff man är vilket är mycket alarmerande, säger Beatrice Fihn som efter studier vid Stockholms universitet har arbetat internationellt för fred och nedrustning.

Källor: Reuters, SR, TT, BBC, Al Jazeera English