Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vände och vann – Jokiharju gjorde sitt första landslagsmål

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 10:09.
 Olli Palola och Alexej Byvaltsev kämpar om pucken
Bild: CTK / Lehtikuva

Ett steg i rätt riktning. Det är kontentan av Lejonens andra match i helgens EHT-turnering där det blev seger mot Ryssland efter mål av Henri Jokiharju och Jere Sallinen.

Efter en svag inledning på säsongens näst sista EHT-turnering gjorde Lejonen i kväll en betydligt bättre match då Ryssland stod för motståndet.

Ryssland med stjärnor som Nikita Gusev och Jevgenij Dadonov i spetsen åkte på sin andra förlust i turneringen då Finland vann med 2–1.

– Det var fint att vi lyckades vända ett underläge till seger. Vi har många unga och oerfarna spelare i det här laget. Vi försvarade bra i den här matchen, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki till Yle efter matchen.

Lejonen fick ingen bra start på matchen då Gusev, som var poängkung i OS, satte in 1–0 via Henri Jokiharju efter drygt sju minuters spel.

Mål i powerplay av Jokiharju

I torsdagens match mot Tjeckien fick Lejonen spela 14 minuter i powerplay men laget lyckades inte göra något mål. Inför kvällens match hade laget slipat på spelet i numerärt överläge och det gav till slut utdelning.

I Lejonens tredje powerplay kom målet och det var Henri Jokiharju som gjorde det. 18-åringen gjorde sitt första landslagsmål då han prickade in kvitteringen i krysset.

– Det var en fin känsla att få göra målet. Vi fick igång ett bra powerplay och jag fick en bra passning, säger Jokiharju om målet.

Lejonen jublar efter ett mål
Bildtext Lejonen fick jublar två gånger i matchen.
Bild: CTK / Lehtikuva

Finland gjorde i det stora hela en bra mittperiod men lyckades inte göra några fler mål. Målet kom istället i den sista perioden.

Trots att ett ryskt mål hängde i luften i slutet av matchen så var det Finland som hittade nätmaskorna. Då två minuter återstod att spela fick lagkaptenen Jere Sallinen ett friläge och punkterade matchen.

– Det här var en viktig seger, säger Sallinen.

Finland avslutar turneringen med att möta Sverige på söndag. Den matchen börjar klockan 19.15.

Resultat:

Ryssland – Finland 1–2
07.15 1–0 Nikita Gusev (Alexej Byvaltsev)
34.39 1–1 Henri Jokiharju (Antti Suomela, Ville Pokka)
58.02 1–2 Jere Sallinen (Marko Anttila, Ville Pokka)

Målvakter:

Igor Sjestjorkin RUS 7+7+4=18
Ville Husso FIN 8+9+14=31

Diskussion om artikeln