Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utredarna fick tillgång till misstänkt attackplats i Douma - proverna åker till laboratorium i Haag

Från 2018
Staden Douma i Syrien efter attack.
Bildtext Douma har härjats av det sjuåriga inbördeskriget. Attacken den 7 april dödade enligt uppgifter 40 personer.
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Internationella anti-kemvapenorganisationen OPCW meddelade på lördagen att de undersökt en av de två platserna där Syrien misstänks ha använt kemiska vapen på syrier, hela två veckor efter att attacken ägde rum.

OPCW skickar nu prover till ett laboratorium i Rijswijk i Haag i Nederländerna, där de kommer analyseras.

Organisationens team på nio personer var tvungna att vänta en vecka extra på myndigheternas tillstånd att besöka platsen, en fördröjning som orsakades av att en förtrupp från FN som skulle se till att platsen var säker blev beskjuten.

En video från brittiska ITV visar då OPCW rullar in i Damaskus efter undersökningarna.

I väst har experter varit oroliga för att någon - Syrien eller Ryssland - har fifflat med attackplatsen, något som den syriska sidan också misstänkt USA för att göra. Men kemiska substanser kommer synas i proverna om sådana har använts, säger en expert till BBC.

- Nervgifter som till exempel sarin stannar i naturen i flera veckor efter användningen och speciellt där ett vapen har exploderat, säger Alistair Hay på Leeds universitet.

Varför så sent?

Det var den 7 april som president Bashar al-Assads regering beskylldes för att ha, trots upprepade löften om att det aldrig ska ske igen, använt kemiska vapen på sina egna medborgare i Douma nära huvudstaden Damaskus. 40 människor uppgavs ha omkommit.

För en månad sedan blev det syriska inbördeskriget sju år gammalt.

Den urgamla alliansen mellan USA, Storbritannien och Frankrike väcktes av olika orsaker till liv på grund av den misstänkta attacken i Douma och efter att ha förberett sig i en vecka slog trion till med bombräder mot några strategiska platser i Syrien.

Det här ledde i sin tur till ett politiskt dödläge mellan Syriens allierade Ryssland och väst. Dessutom besköts alltså en FN-grupp då de besökte Douma.

Därför tog det två veckor från attacken, och en vecka från att de landat i Syrien, för OPCW att ta sig till platserna.

Diskussion om artikeln