Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

300 franska profiler skrev under manifest mot "det tysta folkmordet på franska judar": "Måste ingripa innan Frankrike inte längre är Frankrike"

Från 2018
Uppdaterad 22.04.2018 14:52.
Blommor lades ned framför den mördade kvinnans bostad.
Bildtext Mireille Knoll hedrades i slutet av mars med en marsch till hennes minne. Hon var det senaste offret för en allt mer närvarande antisemitism i Frankrike.
Bild: Johan Tollgerdt

Mer än 300 franska dignitärer och stjärnor har undertecknat ett manifest där man fördömer vad som betecknas som en ny form av antisemitism som präglas av islamistisk radikalisering.

Expresidenten Nicolas Sarkozy, psykoanalytikern Julia Kristeva och skådespelaren Gérard Depardieu hör till dem som skrivit under uppropet.

Frankrike har de senaste åren skakats av flera dödliga attacker på sin judiska befolkning, som är den största i Europa.

Senast i mars mördades Förintelseöverlevaren Mireille Knoll av två unga män med antisemitiska åsikter.

Manifestet, som i sin helhet publicerades i söndagens Le Parisien, fördömer den "tysta etniska rensningen" av judar i Frankrike och kritiserar också det de upplever vara en halvhjärtad bevakning av fenomenet i media.

Manifestet pekar på Frankrikes historia och anser det ovärdigt att mera inte görs för att åtgärda antisemitismen som frodas främst i radikaliserade muslimska förorter omkring i landet.

Det är en tyst, etnisk rensning i Èmile Zolas och Georges Clemenceaus land.

Zola och Clemenceau var mycket involverade i den så kallade Dreyfusaffären mellan 1894 och 1906.

Då anklagades den franska regeringen för antisemitism efter att judiska, Elsassfödde officeren Alfred Dreyfus bevisligen felaktigt dömdes för landsförräderi. Fallet delade Frankrike och ledde inte bara till stöd för den judiska minoriteten, utan också till antisemitiska demonstrationer mot Dreyfus och judar i allmänhet.

Dreyfusaffären ska enligt de flesta historiker ha varit katalysatorn till att Theodor Hertzl skrev Judestaten, där zionismen och tanken om ett Israel först presenterades.

Nya vågens antisemiter

Det bor cirka 500 000 judar i Frankrike men i redan två decennier har allt fler emigrerat till Israel på grund av ökad förföljelse. I manifestet drar man paralleller mellan "den nya antisemitismen" och ökad muslimsk invandring från Mellanöstern och Nordafrika.

- I vår närhistoria har elva judar mördats, och säkerligen också torterats, av radikala islamister på grund av sin religion.

- Vi kräver att kampen mot den här nya antisemitismen blir en nationell sakfråga innan det är för sent. Innan Frankrike inte längre är Frankrike.

"25 gånger större risk för våld om du är jude"

Manifestet riktar skarp kritik mot säkerhetsriskerna för judar i landet.

- Franska judar löper 25 gånger högre risk att utsättas för våld än en muslimsk landsman, står det i manifestet.

Mireille Knoll var bara det senaste brutala mordet på judar de senaste åren. Sarah Halimi kastades ut ur sitt höghusfönster av en man som ropade "Gud är störst" på arabiska i april 2017, medan en islamist sköt tre skolbarn och en lärare i Toulouse 2012.

Efter attacken på satiriska tidningen Charlie Hebdo 2013 dödade gärningsmännen fyra personer i ett gisslandrama i en judisk mataffär i Paris.

Källor: Le Parisien, Le Monde, AFP, The Guardian