"Sammetsrevolutionen" i Armenien fortsätter - förhandlingarna mellan oppositionsledaren och Armeniens starke man bröt genast samman
I Armeniens huvudstad Jerevan fortsätter massdemonstrationerna mot premiärministern och ex-presidenten Serzj Sargsian. Det rapporteras om nya sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis efter att en förhandlingstrevare bröt samman efter bara några minuter.
Armeniens premiärminister Serzj Sargsian och oppositionsledaren Nikol Pasjinjan höll ett tv-sänt möte på ett hotell i huvudstaden Jerevan på söndag förmiddag.
- Jag kom hit för att diskutera er avgång, sade Pasjinjan inledningsvis.
- Det här är ingen dialog, det här är utpressning. Jag kan bara råda er att återgå till ett förfarande inom lagens ramverk. Annars kommer ni att få bära ansvar för följderna, svarade Sargsian.
- Ni förstår inte situationen i Armenien. Makten är nu i folkets händer, sade Pasjinjan.
- Ett parti som fick åtta procent av rösterna i parlamentsvalet kan inte tala å folkets vägnar, kontrade Sargsian innan han marcherade ut.
Oppositionsledaren gripen?
Pashinian, i sin tur, gick ut för att genast leda nästa demonstration.
Enligt andra ledande oppositionella greps då Pasjinjan av polisen.
Polisen förnekar att Pashinian skulle ha gripits. Istället ska polisen ha "fört bort honom med våld" från demonstrationen, eftersom Pasjinjan fortsatt att leda "illegala" demonstrationer.
Pashinian är parlamentariker och åtnjuter parlamentarisk immunitet. Han ska alltså, enligt grundlagen, inte kunna gripas utan att det godkänns av parlamentet.
Oppositionen har utlyst en "sammetsrevolution"
Demonstrationerna mot premiärminister Sargsian fortsätter nu för tionde dagen i följd. På lördag kväll samlades ungefär 50 000 demonstranter i centrum Jerevan för att kräva Sargsians avgång.
Enligt polisens uppgifter hade över 230 demonstranter gripits på söndag eftermiddag. Hälsovårdsministeriet säger att sju personer hade tagits in på sjukhus på grund av skador under demonstrationerna.
Redan i tisdags utlyste oppositionsledaren, parlamentsledamoten och den före detta journalisten Pasjinjan en "sammetsrevolution".
Han ser ut att få allt fler armenier bakom sig. De vill ha bort Sargsian och gänget kring honom, efter att han suttit vid makten i ett decennium.
Sargsian bytte titel från president till premiärminister
Protesterna började den 13 april då Armeniens styrande Republikanska parti nominerade Sargsian till premiärminister.
Sargsian hade suttit på presidentposten sedan ett omstritt presidentval 2008.
I en lika omstridd folkomröstning 2015 beslöts om ett systemskifte där man beslöt att från och med i år koncentrera makten till premiärministern, istället för presidenten.
Då lovade Sargsian dyrt och heligt att han inte skulle ställa upp som premiärminister efter att hans andra presidentperiod gått ut - vilket alltså skedde förra veckan.
Många bedömare har gjort jämförelser med Rysslands president Vladimir Putin och hans titelbyten från president till premiärminister och så president igen.
Sargsian och Armenien har goda relationer till Ryssland och Putin lär ska ha varit den förste utländske ledaren som ringde och gratulerade Sargsian till premiärministertiteln i tisdags.
Inte i första hand en kamp mellan Ryssland och väst
Flera medier citerar ändå politiska bedömare som menar att den pågående turbulensen i Armenien inte - åtminstone i första hand - ska tolkas som en kamp mellan en västlig och en Rysslandsvänlig inriktning.
De demonstrerande armenierna vill i första hand se förändring och förnyelse.
- Jag deltar i protesterna för att jag inte längre vill se mitt land ledas av Sargsians korrupta parti och hans oligarker, sade den unga demonstranten Gajane Ghazarian till Al Jazeera för några dagar sedan.
Jag vill inte att mitt folk emigrerar
- De flesta människorna har inga jobb eller får en lön på mindre än 100 dollar i månaden. Pensionerna ligger på ungefär 60 dollar i månaden. Jag vill inte att mitt folk emigrerar till Ryssland eller till andra länder, fortsatte Ghazarian.
- Armenien förvandlas gradvis från en demokrati till en totalitär regim, tillade Ghazarian.
Källor: AFP, Reuters, AFP, TASS, BBC, Al Jazeera, DN