Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

20-åring biten av haj, björn och skallerorm - “Mina föräldrar är glada att jag är vid liv”

Från 2018
Uppdaterad 22.04.2018 22:26.
Tigerhaj utanför Maldiverna
Bildtext Tigerhaj utanför Maldiverna
Bild: imago/imagebroker/ All Over Press

Inom loppet av tre och ett halvt år har 20-åringen Dylan McWilliams blivit biten av en haj, en björn och en skallerorm. Samtliga fall har inträffat på olika håll i USA.

Den senaste incidenten inträffade när han turistade på Hawaii där han kroppssurfade utanför ön Kauai. Vattnet var grumligt efter en kraftig storm i området.

Enligt tidningen Honolulu Star Advertiser som skrivit om McWilliams kan hajar i jakt på föda lockas till områden med grumligt vatten. Grumligt vatten ökar risken för hajattacker rapporterar även Hawaii News Now, men risken är ändå mindre än en på miljonen.

McWilliams ville gärna surfa och han hittade en plats där vattnet inte var grumligt. Han surfade ett tag och sedan hamnade han i vattnet efter att träffats av en våg. Då kände han en svidande smärta i högra vaden. Han blev panikslagen, men lyckades se en uppskattningsvis 180 cm till 240 centimeter lång haj under sig i vattnet. Han såg att hajen hade ränder och säger att det kan ha varit en tigerhaj.

McWilliams sparkade till hajen och började simma mot stranden. Väl på stranden insåg han att skadorna skulle ha kunnat vara mycket värre.

Räddningstjänsten tillkallades men han tackade nej till den kostnadsbelagda färden till sjukhuset. I stället kördes han till sjukhuset av en kvinna som råkade vara på stranden. Såret syddes med sju stygn.

Svartbjörn i Colorado...

I juli 2017 fick McWilliams nio stygn efter att ha blivit biten i huvudet av en svartbjörn - den minsta och mest spridda björnarten i Nordamerika.

Björnen på cirka 130 kilo bet honom i bakhuvudet när han sov utomhus tillsammans med andra anställda på ett sommarläger nära Ward i delstaten Colorado.

Björnen bet tag i honom och hann släpa honom i cirka tre meter, men McWilliams vaknade och slog till björnen och stack fingret i djurets öga. Då släppte björnen honom. Björnen jagades ivåg av de andra anställda på lägret.

...och skallerorm i Utah

Den första farliga incidenten inträffade för tre och ett halvt år sedan. Då blev han biten av en skallerorm under en fotvandring nära Moab i delstaten Utah.

Skallerorm
Bild: Mostphotos/Stephen Mcsweeny

McWilliams hade tur i oturen då det visade sig vara ett torrt bett, det vill säga han fick bara lite gift i sig. Han var ändå sjuk i en eller två dagar.

McWilliams säger till Honolulu Star Advertiser att hans föräldrar är tacksamma över att han fortfarande är vid liv.

McWilliams tlilbringar mycket tid utomhus. Han har arbetat som trädgårdsarbetare, farmarbetare och överlevnadshandledare. Han gillar fortfarande att vara ute i naturen.

Källor: Honolulu Star Advertiser, Hawaii News Now, theinertia.com, Wikipedia, Nationalencyklopedin

Diskussion om artikeln