Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Farah slog 33 år gammalt rekord – OS-mästaren Kipchoge vann London maraton

Från 2018
Uppdaterad 22.04.2018 17:14.
Mo Farah ligger på marken efter ett maratonlopp.
Bildtext Mo Farah slutade trea i sitt andra maratonlopp.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det blev en tredje plats för Mo Farah i sitt andra maratonlopp i karriären. Farah som skördat stora framgångar på bana i många år missade det europeiska rekordet men satte nytt brittiskt rekord.

Förra året satte Mo Farah punkt för sin fantastiska karriär på bana på för att i stället göra en satsning på maraton. Farah som maratondebuterade i London för fyra år sedan var i dag tillbaka i hemstaden för att göra sin första tävling efter distansbytet.

Farah höll världsrekordfart tillsammans med Eliud Kipchoge och Tola Shura Kitata i mer än halva loppet men till slut fick britten släppa. En trött Farah gick till slut i mål på tredje plats med tiden 2.06,21.

Farah missade Sondre Nordstad Moens europeiska rekord men tiden är nytt brittiskt rekord. Den tidigare rekordhållaren Steve Jones löpte 1985 på 2.07,13.

– Jag hängde med så länge jag bara orkade. Det är stor skillnad mot att tävla på bana men jag njöt av det här. Jag har fortfarande mycket att lära om maraton, säger Farah till BBC samtidigt som han slänger en känga mot arrangörerna.

– På slutet var personalen hjälpsamma men i början vill de hellre ta bilder än att hjälpa mig att få dricka, säger han.

Tredje segern i London för Kipchoge

Eliud Kipchoge som vunnit samtliga lopp han ställt upp i sedan Berlin 2013 ryckte i från Kitata då några kilometer återstod och vann på 2.04,17.

Det här var OS-mästaren Kipchoges tredje seger i London. Kitata löpte i mål som tvåa en dryg halvminut efter Kipchoge.

I damernas tävling gick segern till kenyanskan Vvian Cheruiyot före landsmaninnan Brigid Kosgei och Tadelech Bekele från Etiopien.

Diskussion om artikeln