Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu inleds säsongen för björksav i Kaitsor – intresset växer ute i världen

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 10:18.
Samuel Granholm på Arctiv Birch i Kaitsor.
Bild: Yle/Markus Bergfors.

På företaget Arctic Birch i Kaitsor i Vörå jobbar man för fullt med att förädla björksav. Ute i världens är saven eftertraktad, den anses vara en mycket hälsosam naturprodukt säger Samuel Granholm.

Det börjar närma sig högsäsong för företaget Arctic Birch som förädlar sav från björkar. Tappningssäsongen inleds när tjälen går ur marken och håller i sig till lövsprickning.

- Det betyder att säsongen är ungefär tre veckor lång, säger Samuel Granholm.

Skogsägare levererar

Skogsägarna tappar själva saven ut träden och i det tidigare ysteriet i Kaitsor tar man emot sav varje morgon och kväll. Artic Birch har ungefär 100 leverantörer som tappar sav på ett område som är totalt 3000 hektar stort.

Valios gamla fastighet är perfekt för det här ändamålet säger Kim Finne.

- Lokalerna passar vår produktion och i trakten omkring finns det stora björkskogar. De lokala skogsägarna har också gärna engagerat sig som leverantörer, för dem ger saven en extrainkomst, säger Kim Finne.

Kim Finne.
Bildtext Kim Finne.

Arctic Birch har hållit till i Kaitsor i två år och nu jobbar man i två skiften för att förädla saven så att den blir mera hållbar. Granholm säger att saven ska vara lika klar som vatten. Men oförädlad sav står sig bara två till tre dygn i kylskåp. Sen blir den mjölkaktig och förfaren.

Uppskattad utomlands

I Finland har saven inte riktigt slagit igenom, trots att det finns naturell-, blåbär- och hjortronsmakande sav på den inhemska marknaden. Istället går 99 procent av produktionen på export till Europa och övriga världen.

- Utomlands värdesätter man saven på helt annat sätt. Här hemma är vi så vana med björksaven att vi tappat intresset för den, säger Granholm.

Hälsosam naturprodukt

Främst är det av hälsoskäl som saven uppskattas säger Granholm. Den innehåller många mineraler kalium och magnesium och räknas som mycket hälsosam.

- Utomlands vill människor ha den och tycker att produkten är intressant, säger Granholm.

En slang från en bjök till ett uppsamlingskärl
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Vill man tappa sav själv så gör man det enklast genom att skära av en björkkvist och trä flaska över kvisten. Man kan räkna med 250 milliliter sav i dygnet. När man tappar sav professionellt borrar man hål i stammen och trär in en slang för att utvinna större mängder.

Naturprodukter i ropet igen

Artich Birch har sysslat med produktutvecklingen i snart 10 år och under de senaste fyra åren har produktionen stadigt vuxit. Men visst har saven varit stor också här hemma, speciellt i fattiga tider.

- Av gammalt kallades saven för livets dryck. Man drack den själv och gav den också åt djuren. Nu slår naturprodukterna stort igen, säger Granholm.

Diskussion om artikeln