Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formkurvan pekar uppåt – Lejonen avslutade med storseger

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 10:08.
Lejonen jublar och Tre Kronor deppar
Bildtext Finland slutade tvåa i EHT-turneringen.
Bild: CTK / Lehtikuva

Antti Suomela och Henri Jokiharju borde ha förstärkt sina VM-aktier efter säsongens näst sista EHT-turnering. Suomela och Jokiharju gjorde en bra match då Lejonen besegrade Sverige.

Två vinster och en förlust blev Lejonens saldo under helgens EHT-turnering i Tjeckien. Efter en trög start på turneringen spelade laget upp sig och det gav en andra plats i turneringen.

I den avslutade matchen mot ärkerivalen Sverige blev det blåvit seger med 7–3.

– Vi var väl förberedda inför den här matchen och den första perioden var riktigt bra. Det är ovanligt att göra sju mål, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki efter matchen.

Suomela inblandad i första och andra målet

Finland inledde matchen piggt och halvvägs in i den första perioden kom ledningsmålet genom Antti Suomela. Ligans poängkung har varit bra i de senaste landskamperna och gjorde målet då han var först på en målvaktsretur.

Suomela var också inblandad i Lejonens andra mål i början av mittperioden. Han spelade fram Olli Palola som dunkade in 2–0. Målet kom efter virrigt försvarsspel från de svenska backarna och Palola behövde bara tacka och ta emot.

Efter Palolas mål blev Finland mer passiva och några minuter senare kom Sveriges reducering. Ville Husso var rejält skymd på Anton Rödins skott från blålinjen. Efter Rödins mål var det Sverige som dominerade men istället för en kvittering gick Finland upp i en 3–1-ledning.

Backen Henri Jokiharju följde med upp i anfallszonen då Finland kontrade och han prickade in sitt andra landslagsmål efter en fin passning av Jonas Enlund.

– Jokiharju har många goda egenskaper, han åker bra skridskor och har en bra blick för spelet. Det här var en viktig erfarenhet för honom. Vi har många bra backar på kommande och Henri är en av dessa, säger Marjamäki.

Urho Vaakanainen, Henri Jokiharju och Jonas Enlund
Bildtext Henri Jokiharju (i mitten) gjorde mål igen.
Bild: CTK / Lehtikuva

Tidigt mål i sista

Precis som i mittperioden gjorde Finland ett tidigt mål även i den sista. Det svenska försvarsspelet var än en gång darrigt då Toni Rajala spelade fram Juuso Puustinen som fick öppet mål då han satte 4–1.

Efter en svensk reducering fick Pekka Jormakka ett friläge och satte in 5–2 mellan benen på den svenske målvakten Filip Gustavsson.

Dennis Everberg lyckades reducera ytterligare en gång i slutminuterna innan Ville Pokka satte 6–3 i tom kasse. I matchens sista sekund fastställde Sami Sandell slutresultatet till 7–3.

– Vi lyckades förbättra oss under hela turneringen. I dag spelade precis som vi hade tänkt i 60 minuter och vi ska vara stolta. Det här ger en bra grund för fortsättningen säger Julius Honka.

Nästa vecka spelas säsongens sista EHT-turnering i Sverige. Den finländska truppen till den turneringen publiceras troligtvis på måndag.

Resultat:

Sverige – Finland 3–7
09.21 0–1 Antti Suomela (Urho Vaakanainen)
20.55 0–2 Olli Palola (Antti Suomela)
27.21 1–2 Anton Rödin (Jonathan Andersson)
33.21 1–3 Henri Jokiharju (Jonas Enlund)
41.42 1–4 Juuso Puustinen (Toni Rajala)
48.10 2–4 Dennis Everberg (Axel Jonsson Fjällby, Linus Ölund)
52.37 2–5 Pekka Jormakka
55.35 3–5 Dennis Everberg (Axel Jonsson Fjällby)
59.45 3–6 Ville Pokka (Mika Niemi)
59.59 3–7 Sami Sandell

Målvakter:

Filip Gustavsson SWE 10+7+7=24
Ville Husso FIN 3+9+2=14

Diskussion om artikeln