Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rinne nollade Rantanens Colorado – Pittsburgh knockade Philadelphia i sanslös målkavalkad

Från 2018
Pekka Rinne lyfter händerna till skyn med klubban i ena handen.
Bildtext Nashville är klara för slutspelsomgång nummer två efter en jätteinsats av Pekka Rinne.
Bild: All Over Press

Sammanlagt 18 mål. Nattens två NHL-slutspelsmatcher bjöd på ett offensivt fyrverkeri som heter duga – men Pekka Rinne släppte inte en endaste puck förbi sig. Tack vare segrarna säkrade både Nashville och Pittsburgh sina platser i den andra slutspelsomgången.

– Det finns inga ursäkter. Vi förlorade klart, summerar Mikko Rantanen matchen som satte punkt för sensationssäsongen 2017-18 för finländarens del.

I match nummer fem stod Colorado för en mäktig vändning – dessutom borta i Nashville – men i den sjätte matchen på hemmais var lavintruppen chanslösa från start.

Det stod 2–0 till Nashville efter den första perioden. 4–0 efter den andra. Till tog Nashville sin fjärde seger med 5–0 på tavlan.

Pekka Rinne noterades för 22 räddningar i matchen.

– Ur mitt, och försvarets, perspektiv var det här vår bästa match hittills, analyserar målvakten.

– Vi gav dem aldrig någon chans.

I den andra slutspelsomgången ställs Nashville mot Winnipeg Jets. Grundserieettan Predators har hemmafördelen på sin sida.

”Vi kommer tillbaka”

För Mikko Rantanen markerade matchen avslutet på en framgångsrik säsong. Rantanen stod för 84 poäng på 81 matcher under grundserien och fyra poäng på sex matcher i slutspelet.

På 2000-talet har bara Teemu Selänne och Olli Jokinen noterats för minst lika många poäng. Senast det hände var säsongen 2006-07.

– Jag är otroligt stolt över varje kille här. Nu måste vi helt enkelt börja blicka framåt, säger Rantanen.

– Det här var en bra erfarenhet för vårt unga lag, också för mig själv. Det här är bara mitt andra år i ligan. Men vi kommer att vara i slutspelet om ett år och då går vi längre, fortsätter han.

Helvilt målfyrverkeri avrundade Pennsylvania-derbyt

Matchen mellan Philadelphia Flyers och Pittsburgh Penguins visade sig snabbt bli en underhållande historia. Redan den första perioden bjöd på två mål var – men ingen kunde förutse hur kaotiska de följande perioderna skulle bli.

Flyers, med ryggen mot väggen, hann stiga upp till 4–2 halvvägs in i den andra perioden och såg samtidigt ut att vara nära att kvittera matchserien. Men före den andra periodpausen hade Pittsburgh kvitterat i form av Patric Hörnqvist och Jake Guentzel.

Den tredje perioden blev en Guentzel-show. Då det återstod sju minuter av drabbningen stod det plötsligt 7–4 på jumbotronen – efter ytterligare tre mål av den 23-årige yttern.

Jake Guentzel gör mål.
Bildtext Jake Guentzel styr in pucken.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Sean Couturier, som i sin tur också stod för ett hattrick, reducerade matchen till 5–7 med tre minuter kvar på klockan, men närmare än så kom Flyers inte. Bryan Rust fick äran att avrunda segersiffrorna till 8–5 i den sista minuten.

Då började Philadelphia-anhängarna kasta in ölstop på isen.

– Vilket slöseri. De var ju fulla av öl, säger det sannolika målet för demonstrationen, Sidney Crosby, efter matchen.

I den andra slutspelsomgången möter Pittsburgh vinnaren från matchparet Washington – Columbus.

Resultat, NHL:

Philadelphia – Pittsburgh 5–8
PHI Filppula 0+0, -4, istid 15:47
PHI Lehterä 0+0, +/- 0, istid 8:48
PIT Määttä 0+1, +4, istid 21:54
Pittsburgh vidare med 4–2 i matcher.

Colorado – Nashville 0–5
COL Rantanen 0+0, -2, istid 15:49
NSH Rinne 22/22
NSH Salomäki 0+0, +/- 0, istid 13:43
Nashville vidare med 4–2 i matcher.

Diskussion om artikeln